Hoppa till innehåll

Eldtornardo och evakueringar

Stanford Oval

Det har varit otroligt varmt de senaste två veckorna och det har lett till att åska, blixtnedslag och eldtornardo har orsakat massor med bränder, särskilt i Kalifornien. Det här är inget nytt, det händer varje år, men de torra perioderna blir längre och varmare varje år.

Efter att ha varit i varma länder som Saudiarabien, Indien, Malaysia, Förenade Arabemiraten, Qatar, osv. är jag van vid höga temperaturer (ibland upp mot 50 grader!), men här har vi under den senaste veckan haft temperaturer upp mot 38 grader på dagen som stannar över 25 grader på kvällarna i flera dagar i rad – och husen här har ingen A/C, så det är sjukt varmt hela tiden! Vår lägenhet har takfläktar i sovrummen, men de hjälper inte särskilt mycket när det är så här varmt. Vi svettas hela tiden och sover dåligt på grund av värmen. Det hjälper dock att duscha kallt och barnen tillbringar mycket tid i badkaret. Och när de kommer ut ur badkaret poppar jag popcorn och saltar rikligt så att de får tillbaka lite av saltet som de förlorar när de svettas. Socker är det aldrig svårt att få i ett barn, men här säljer de apelsinjuice fylld med både socker, salt och majssirap. Jag blev förskräckt när jag först såg det, men nu finns det i alla fall en viss förståelse för den här typen av dryck – barnen dricker många glas varje dag för att hålla vätskenivån uppe.

Här i Kalifornien finns det varningssystem som talar om när det brinner nära där man befinner sig. Igår kväll fick vi en evakueringsvarning via en av våra mobiler (tack för det, Google!) där en alarmsignal hördes från mobilen och en varningsskylt dök upp med instruktioner om att vi kanske skulle behöva evakuera och att vi skulle packa en bil med viktiga saker så att vi kunde åka med en gång om det behövdes.

Vi har ingen bil. Och inte så mycket grejer heller. Så lite orolig blev jag – vad händer om vi faktiskt måste evakuera? Ska vi ringa efter en taxi då? En Lyft eller Uber kanske? Och vad behöver vi packa med oss?

Men efter en snabb googling såg jag att branden befinner sig ganska långt borta från Redwood city och det vore osannolikt att den skulle sprida sig in i en stad så allvarligt att vi måste evakuera. Och lyckligtvis behövde vi inte heller evakuera under natten, även om bränderna har fortsatt att sprida sig. Och med bränderna kommer rök och underliga fenomen, som rökringar högt upp i luften.

Det är trevligt med varmt väder, men temperaturen får gärna minska lite nu så orkar med allt annat som händer runtomkring oss…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.