Goda intryck för barn under 2 år

kartongböcker

Jag var på en föreläsning nyligen då föreläsaren började sitt anförande med att säga att det är under de första två åren i en människas liv flest intryck processas och lagras. Senare i livet sker detta också förstås, men i långt mindre skala. Färre intryck noteras, bearbetas och lagras. Men för barn under 2 år sparas praktiskt taget allt. Med tanke på vilket ansvar som läggs på föräldrarna i och med denna kunskap sade han sig vara glad att hans barn var vuxna och att han hade varit lyckligt ovetande om detta när hans barn var små. Tyvärr har inte alla den lyxen.

Vad varje förälder bör veta är alltså att barnen tar in alla synintryck, alla ljud, smaker och lukter som finns i närheten av dem tills dess att de fyller 2 år. Därför är det viktigt att ha en miljö där de ständigt kan ta del av nya intryck. Men inte för mycket nya intryck på en gång. Det är nödvändigt att fundera över vad som är ok för barnen att se och höra. För även om barnet ”inte förstår” så kommer det att bearbeta och lagra intrycket och när man minst anar det kan det komma ut igen och få en innebörd som man kanske inte hade tänkt sig. Kanske låter det kryptiskt, men poängen är : Vet du vad dina barn ser på TV? Vet du vad det är för ord de hör?

Nuförtiden kan man ofta läsa debatterna om hur barn borde tillbringa mer tid i naturen, mer tid utomhus och mindre tid framför surfplattorna. Och även om jag håller med om det, tänker jag att det är viktigare att reglera vad barnen tittar på i surfplattorna än hur många minuter de tillbringar med dem. Om programmen som barnen tittar på är sådana som ger dem intryck som vi tror eller tycker är bra så tror jag inte att det är skadligt att titta på dem, så länge det inte sker under alltför långa stunder åt gången eller under alltför stor del av dagen.

Frågan man då kan ställa sig är: Finns det program som ger ”goda” intryck? Och är det ok att små barn lämnas framför TVn eller surfplattan?

Svaret på dessa frågor beror självfallet av föräldrarnas preferenser. Personligen tycker jag inte att det är lämpligt att lämna ett barn framför TVn eftersom man aldrig vet vad som kan dyka upp. Reklamfilmer, trailers och filmer blandas friskt utan att vi kan påverka dem. Och även barnkanalerna innehåller program som kanske inte är så lämpliga för mindre barn.

Istället föredrar jag surfplattan där appar enkelt laddas ner och testas innan de hamnar i händerna på barnen. Tecknade filmer på Youtube kan läggas i en spellista som barnet kan titta på. Då vet man precis vad det är barnet har sett och gjort och därifrån kan man sedan bygga på med nya filmer och appar när barnet är moget för det. På så sätt tar man ansvar för barnets inlärning och utveckling, samtidigt som man bejakar nyfikenheten hos barnet.

Tips på program i surfplattan för barn under 2 år:

  • Babypiano (rör en tangent för ljud)
  • Babytrummor (rör en trumma för trumljud)
  • Balloons (rör en ballong för att spräcka den)
  • Lego Duplos app (främjar nyfikenhet genom olika animationer när man rör olika saker som syns på skärmen)
  • Tom the Cat (lyssnar på vad du säger och repeterar det)
  • Var är mamma? (träna på att koppla ord med bilder, eller namn med personer)
  • Måla med fingrarna
  • Kid Mode (låser plattan för andra program än de man har godkänt. Innehåller förinstallerade program som dyker upp anpassade enligt barnets åler)
Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.