Hoppa till innehåll

Förberedelser inför hajj

  • Resa

Det är lite svårt att tänka sig att det var så länge sedan den här resan egentligen började. Det har nu gått nästan ett år sedan vi började prata om att åka och resan tog slut för lite mer än en vecka sedan. Ett helt år totalt!

Vi var en ganska stor grupp som skulle åka så vi tog kontakt med företaget som anordnade resan ganska tidigt. Lite efter nyår åkte min pappa upp till moskén på Medborgarplatsen i Stockholm för att prata med folket på Hadj och Omra Resor. Vi fick ansökningsblanketter för det saudiska hajjvisumet och blev tillsagda att vaccinera oss och bifoga vaccineringskort och passfoton. Efter det skulle anmälningsavgiften betalas för att stegvis betala av hela resan fram till Ramadan i år då den sista inbetalningen skulle göras. Det erbjöd två olika paket och det dyrare av dem hamnade inte alltför långt från 50 000kr. Det skulle dock innehålla hotell som låg närmare moskéerna samt färre rumskamrater på hotellen, vilket verkade vara en bra idé. Prisskillnaden till det billigare paketet var på ett par tusen, men vi tänkte att när man väl lägger ut så mycket pengar redan är det lika bra att ta ett paket så att man käner sig nöjd och slipper ångra sig på plats.

Efter alla administrativa förberedelser fick vi möjligheten att delta i en snabbkurs om Umra och Hajj i moskén. Den varade i ca 2h tre lördagar i rad och de försökte streama föreläsningarna via Facebook. Jättebra! Men jag var sjuk en av dagarna och då hade jag räknat med streamingen för att hänga med. Dessvärre stängdes den av efter en kvart eller så för att ta vid i slutet på frågestunden, så jag fick inte så stor behållning av den sessionen. Annars var de föreläsningar jag var på väldigt bra och vid den tredje (och sista) föreläsningen fick vi ut våra pass (med iklistrade visum) samt en liten väska (typ gympapåse) och en lila sjal för kvinnorna eller ihram-kläder för männen.

Det blev visst ett långt inlägg det här, så jag stannar och fortsätter med själva resan i ett senare inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.