Hoppa till innehåll

Utegångsförbud

Det pågår protester i hela USA just nu för rättvisa och jämlikhet, särskilt för svarta amerikaner. Protesterna är kulmen på veckor av nyhetsrapportering om hur svarta om och om igen diskrimineras och är hårt utsatta och triggades av en video där en vit polis kväver en svart obeväpnad man som ligger på marken tills han dör. Allt fångades på video och delades på sociala medier. Innan protesterna var det ingen av poliserna som stod till svars för mordet. Efter protesterna har en av poliserna blivit av med sitt jobb och delgetts misstanke om brott. De övriga tre poliserna går fortfarande fria.

Amy Cooper och Central Park

Veckan innan denna video kom ut fanns det en annan video som orsakade ramaskri i USA. Denna video filmades och delades av en svart man i Central Park i New York. I detta fall var det en ung vit kvinna som var i parken med sin hund utan koppel, fastän de var i ett område av parken där hundar ska vara kopplade. Området är känt för sina fåglar och många fågelskådare går dit för att i lugn och ro kunna titta på fåglarna. När mannen påpekade för kvinnan att hon måste koppla hunden vägrade hon, varpå mannen plockade fram hundgodis för att hunden skulle lugna sig. Detta hade han gjort förut och det ledde vanligtvis till att ägaren kopplade sin hund. I detta fallet valde kvinnan att hota mannen med att ringa till polisen och ange att en svart man hotade hennes liv, varpå mannen lugnt svarade att hon kunde göra vad hon ville. Videon finns nedan, och den visar hur kvinnan nästan hysteriskt vädjar polisen att komma då hon hotas av en svart man. När polisen kom var dock båda personerna borta.

Den här videon har orsakat mycket debatt i USA om hur vita människor använder sin privilegierande status som vit gentemot svarta människor och hur de förväntar sig att staten (polisen) kommer reagera. I detta fallet hotar en vit kvinna en svart man med att hon ska ringa till polisen och ange att en svart man hotar henne och hon förutsätter att de kommer ta henne på orden utan att ifrågasätta det. Det här händer i USA varje dag, men i detta fall filmades det och spreds. Bland svarta amerikaner är detta inget nytt, men för vita amerikaner var det förmodligen första gången de fick se sådant beteende själva och det fick människor att tänka till.

Andra exempel

Innan denna händelse kom det en rapport om att en svart man hade varit ute på en springtur när han förföljdes av två vita män i en bil som sedan sköt honom till döds. De två männen gick fria och delgavs inget brott innan videon släpptes och började cirkulera på sociala medier. En av männen var en tidigare polis. Skjutningen har jämfört med slavtidens lynchningar.

Innan det finns massor med andra exempel. Ett från flera år sedan beskriver hur en svart tonåring var på väg hem efter att ha handlat en läsk i en närliggande butik och sköts till döds av en vit man. Den vita mannen var en frivillig grannsamverkansvakt och gick fri.

Coronavirus

Det är alltså åratal av samma historia som upprepar sig om och om igen och förutom brutaliteten och morden på svarta människor runtom i USA ligger förstår Covid-19 i bakgrunden och spökar. Miljontals människor är arbetslösa. Mer än 100 000 människor har dött i USA. Bland de som har dött är oproportionerligt många svarta eftersom det är dessa som inte kan jobba hemifrån eller inte kan hålla avstånd till andra. Svarta människor är ofta sjukare än icke-svarta och har fler underliggande sjukdomar, vilka tillskrivs ojämlikheten i landet, där svarta är fattigare, sämre utbildade och mer sannolika att bo i splittrade familjer. Svarta är överrepresenterade i brottsstatistiken. Och efter videon med Amy Cooper undrar man hur många svarta människor som har listats för brott eller dödats av vita människors okynne?

Framtiden?

Nu har landet hursomhelst vaknat, och de senaste dagarnas protester har uppmärksammats på alla nivåer i samhället. Även här i Redwood City har det hållt en demonstration för Black Lives Matter-rörelsen idag och imorgon går det en demonstration till polisstationen. Men med protester kommer det alltid finnas människor som utnyttjar situationen och i detta fallet har demonstrationerna följts av vandalism och butiker har plundrats. Därmed har många counties och städer infört utegångsförbud. Vår började för 10 minuter sedan.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.