Hoppa till innehåll

Rakuten Viki och asiatisk TV

Jag har insett att det är mycket saker jag har sett på Netflix det senaste året som jag aldrig hade känt till om jag hade varit i Sverige. Jag har insett att många asiatiska serier och filmer inte licensieras i vår region, även om de finns tillgängliga i USA. Och det tycker jag är synd. Särskilt med Kinas ökade inflytande i världen borde vi lära oss mer om den kinesiska kulturen, och ett av de snabbaste sätten att göra det är genom media. Vilka filmer och TV-serier är populära i Kina? Hur pratar de? Är de så annorlunda jämfört med andra länder?

Kinesisk TV-drama

En sak jag har insett från deras dramaserier är att TV-spel är stort i Kina. Det finns flera populära TV-serier och filmer som på något sätt handlar om TV-spel. En av de mest populära TV-serierna är Love O2O som jag skrev om tidigare här på bloggen. Jag saknade serien och försökte hitta den på Netflix igen, men såklart går den inte att se här… Istället navigerade jag till en annan app – Rakuten Viki – där jag snabbt hittade den. Och där går den att titta på gratis – med några sekunder reklam två gånger per avsnitt. Det tycker jag är helt rimligt, även om det går att betala ca 50 kr / månad för att slippa reklamen. Alla serier och filmer översätts av frivilliga medlemmar på sajten och jag tycker nog att Rakutens översättningar är mycket bättre än Netflixs översättare. Antagligen beror det på att översättarna själva är entusiaster och vill att andra ska förstå filmen lika bra som dem. Efter att ha tittat på Love O2O med Rakutens översättning tycker jag att jag förstod serien mycket bättre!

Rakuten Viki har inte bara Love O2O och andra kinesiska serier och filmer, utan även från andra länder, exempelvis Sydkorea.

K-drama

På Netflix finns det redan ganska många sydkoreanska TV-drama, men på Rakuten finns ännu fler! Just nu tittar jag på en TV-serie som heter A Tale of Nine tailed som är en fantasiserie lik många vampyrserier som finns i västerländs media. Serien handlar om en räv i människoform. Rävar med nio svansar är en mytisk varelse som dyker upp i många asiatiska kulturer, dock inte i Malaysia. I serien introduceras vi till massor med mytiska väsen som är kända i sydkorea, ungefär som i serien Grim där vi får träffa på alla sagofigurer i Grimms böcker i TV-format. Den som har varit på min blogg en längre tid vet att jag har tittat mycket på Originals (vampyrserie) och Lucifer (behövs en förklaring?) och den här serien passar i samma genre. Jag har kommit ungefär halvvägs och önskar att det fanns många fler delar! Samtidigt som jag gärna skulle vilja titta klart på serien i ett svep så vill jag också kunna titta på den här serien så länge som möjligt – man kan ju inte både äta kakan och ha den kvar!

Men jag vet att även den här serien kommer ta slut snart. Och som tur är finns det massor med andra serier att förlora mig i. En annan kinesisk serie som jag saknar och som jag gärna tittar på igen är den kinesiska fantasyserien Word of Honor. Och så klart K-dramat Descendants of the Sun med Shinees Onew i en av rollerna! Men på Rakuten finns många fler att välja mellan. Jag ser fram emot att spendera mer tid där! I ett par månader till i alla fall, men förhoppningsvis mycket längre än så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.