Hoppa till innehåll

Glad Thanksgiving och God Black Friday!

Visst låter det konstigt? Det är det inte, i alla fall inte på den här sidan av Atlanten. Här är både Thanksgiving och Black Friday viktiga dagar som verkligen uppmärksammas!

Vi har blivit bjudna på två olika Thanksgiving-event- ett som arrangerades av Wallenbergstiftelsen på Stanford och ett av vår nya granne. Efter fyra veckor i USA finns det mycket att vara tacksam för. Vi fick ett förstahandskontrakt på en lägenhet i förra veckan och jag har fått ett Social Security-nummer under veckan. Dessa två pusselbitar är viktiga för att vi ska kunna teckna sådana saker som försäkringar och sätta våra barn i skola och förskola.

Som tur är behöver man bara ett debit- eller kreditkort för att kunna shoppa, men även det kan vara svårt om man inte har ett Social Security-nummer. Är man affilierad med Stanford finns det dock resurser även för nyinflyttade. De har nämligen sin egen bank- Stanford Federal Credit Union – och där räcker det med att kunna visa upp ett Stanford-ID och bevis på sin inkomst (anställningskontrakt eller stipendiebrev) för att få öppna ett konto och då får man ett betalkort och personliga checkar med. När jag öppnade mitt konto där så fick jag dessutom ett presentkort på 25 USD och ytterligare 25 dollar då en kompis gav mig en referralkod. Om du också vill öppna ett konto kan du be mig om en referralkod så får både du och jag 25 USD insatta på våra konton när du har öppnat ditt konto. En verklig Win-Win, och, det låter nästan för bra för att vara sant, men det är det verkligen inte!

När jag fick mitt konto och mitt kort kunde vi börja shoppa på allvar och eftersom vi flyttade in i vår nya lägenhet så nära inpå Black Friday-veckan har vi tagit tillfället i akt och shoppat loss. Onlineshoppar som Amazon har haft erbjudanden sedan förra helgen så vi har passat på att köpa de elektronikprylar som vi tror att vi kommer behöva under våra två år här. Även Target har haft Black Friday-erbjudanden och där har vi handlat många hushållsvaror. Slutligen har vi också handlat en del på IKEA, men de har inte haft några Black Friday-erbjudanden som vi har varit intresserade av. I stort kan man säga att priserna här inte skiljer sig så mycket från Sverige. Många saker är dyrare, men det finns även fyndpriser på Amazon.

Idag har jag verkligen letat efter vettiga köp och har lyckats hitta runt 17 prylar som tillsammans kostade lite mer än 150 US. En enkel konverterare mellan EU och USA-pluggar kostade runt 30 cent, eller 3 kr. Det skulle man aldrig hitta på Rusta eller Kjell & Co! Jag hittade också en riskokare med ångkoksinlägg för lite mer än en hundralapp. Ett par barnskor kostade dock runt 300 kr och två Amazon Fire-enheter till barnen hade fått rabatt från 199 USD till 129, dvs ca 600 kr/st, vilket kändes som ett bra köp. Nu tror jag inte att vi kommer behöva handla så mycket fler saker på åtminstone ett år, borträknat mat. Och det är nog bra, med tanke på att vi säkert har spenderat mer på den här månaden i USA än vad vi brukar spendera på ett år i Sverige!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.