Hoppa till innehåll

Leva och Bo i Bay Area

Nackdelen med bostadsmarknaden här i Bay Area, och särskilt Silicon Valley-området är att allt är otroligt dyrt om man inte vill pendla i två timmar. Med en familj kan man heller inte ta en för liten lägenhet. Det finns brandföreskrifter som säger att man måste ha minst en trea (2BR) om man har mellan 2-3 barn och har man 4 barn måste man ha minst en fyra. De flesta av treorna i Palo Alto, Menlo Park, Mountain View och Redwood city ligger på mer än 3000 USD och vill man bo på universitetsområdet kan man få betala upp till 4500 USD. En postdoclön på Stanford ligger på lite mer än 5200 USD per månad, men på andra universitet i området, som Berkeley, UCSF osv är lönen ännu lägre…

Ett av problemen vi stötte på var att många mäklare vill göra en kreditkontroll och om man är nyemigrerad till landet så har man ingen credit score. En av agenterna jag pratade med tyckte att det kunde gå bra, förutsatt att jag kunde visa att jag tjänade fyra gånger hyreskostnaden. Det hade inneburit att jag måste tjäna mer än 12 000 USD per månad, eller 144 000 USD per år, vilket är ungefär vad en senior person i IT-branchen skulle kunna tjäna om personen jobbar för Facebook, Google eller Amazon. Med andra ord var det inget som vi gick vidare med.

Vår nya lägenhet

Vår jakt på bostad började för flera månader sedan, men det var inte förrän vi kom hit som vi kunde börja ta kontakt med hyresvärdar och gå på visning. Under tiden bodde vi i ett jättedyrt AirBnB ute i Millbrae. Det ligger en timme norr om universitetet om man räknar från dörr till dörr och med expresståget. Det kostade en bit över 3000 USD för ett rum med eget badrum och delat kök i en månad. Tre andra rum i samma hus var uthyrt, så köket (som var minimal) var ofta använd.

Efter en hel del letande på hemsidor som rent.com, Apartments.com, Craigslist och min favorit Zillow.com hittade jag flera lägenheter som verkade passa oss och gick på flera visningar. Det man bör tänka på är att många som hyr ut gärna vill träffa sin potentiella hyresgäst, men fördelen med bostadsmarknaden här är att man kan få en visning redan samma dag eller som senast dagen efter man har pratat med hyresvärden. En av agenterna talade om för mig att vi är vältajmade i och med att detta räknas som helgsäsong. Det är inte många som vill flytta runt Thanksgiving och fram tills nyår, så det har inte varit många som har kontaktat dem om lägenheter.

CalTrain

Efter två veckors letande och visningar lyckades vi till slut hitta en lägenhet i Redwood City som ligger 10 min norr om Palo Alto med CalTrain. Det svåra i bostadssökandet är att hitta något som verkar rimligt, både i kostnad och avstånd till Stanford, men eftersom Stanfordaffilierade får gratis CalTrainbiljetter kan man bo en bit bort och pendla, så länge man bor relativt nära en tågstation. Från tågstationen i Palo Alto går Stanfords egna gratisbussar till universitetet, så man kan spara en hel del pengar på att bo lite utanför Palo Alto.

Efter visningen var vi tvungna att skicka en ansökningsblankett per vuxen person, vilket kostade 25 USD per vuxen och tog någon timme att förbereda. Vi fick besked om att vi hade fått lägenheten redan samma dag, vilket var en otrolig lättnad. Kontraktet skrevs på elektroniskt, men sedan var vi tvungna att betala en depositionsavgift per check. Det var något nytt för mig, men efter ett besök på mitt bankkontor så fick jag checken som jag sedan fick ta med mig och personligen ge till mäklaren. Men nu är allt klart och imorgon kommer vi att få nycklarna till lägenheten, vilket betyder att vi direkt kan flytta in och under helgen kommer vi kunna börja möblera. Jättespännande!

Levnadskostnader

Burrito från ett café på Stanfords Campus

Det är inte billigt att bo i det här området. Den första veckan var jag chockad över att en limpa med bröd kostade nästan 5 USD. Med tanke på att en USD motsvarar runt 9.70 kr blir det mycket pengar för lite bröd. Att äta ute kostar ungefär lika mycket som en vanlig utelunch i Uppsala, dvs mellan 95-120 kr. Här kommer exempel på priser på andra varor:

Kebab

Millbrae Kebab, för 1 pers
$14

Liten Juice/smoothie

Jamba Juice, valfri smak
$5.8

SIM-kort

T-mobile kontantkort för två personer
$65

Blöjor 30-pack

Safeway, Huggies (Finns sämre billigare blöjor för $8)
$20

Lays saltade chips

Safeway, två st megapack
$8

Fusilli 454 g

Trader Joes
$1

Mjölk 0.5 gallon

Trader Joes
$2.4

Dove duschcreme

Safeway
$7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.