Hoppa till innehåll

Försmak på apokalypsen?

  • Samhälle
Smokeout-California

Den här veckan har varit helt galen! Vi började med en ordentlig värmebölja med temperaturer upp mot 42 grader över helgdagen Labor Day och ett par dagar framåt. Dessa höga temperaturer drev nya och större bränder i Kalifornien, vilket i onsdags resulterade i röd-orange himmel mitt på dagen. Vid tre-tiden var himlen helt mörk och man skulle ha kunnat tro att det var mitt i natten om man bara tittade ut genom fönstret. Förvånande nog var luften dock relativt bra enligt mätstationerna.

Den röda himlen kallades i media för en ”smoke-out” och berodde på att röken (och aska) från bränderna helt fyllde luften, men ganska högt upp, så mätstationerna kunde inte känna av den och här på marknivå fick vi alltså andningsbar luft och härligt svala temperaturer. Färgen orsakades av att röken och askan absorberade vissa våglängder och enbart släppte igenom den orange-röda våglängden. Det var dock inte rött hela förmiddagen. På morgonen såg himlen utanför mitt fönster mer gul-orange ut, men vid två-tiden hade den blivit nästan helt röd.

Efter onsdagen blev det dock bättre, med vit-gråmulen himmel (också orsakad av röken, inte pga förestående regn) men luften blev gradvis sämre och igår var luften i nivå med Bangkok eller Peking- väldigt ohälsosam. Det är alltså ingen idé att fundera på att gå ut ens för att handla.

Även idag har det varit grått ute med luftkvalité som förhindrar alla utom de friskaste och de som nödvändigtvis måste lämna sina hem att gå ut. Med den nya stora populationen hemlösa efter coronavirusets massuppsägningar är det en hemsk verklighet att möta, både för oss och de som vi ser på gatorna. I och med att uppskovet på vräkningar nu har gått ut har många blivit vräkta från sina hem sedan början på den här månaden, vilket sammanföll med både jättevarma och relativt kalla temperaturer, förutom de mikroskopiska partiklarna från röken. Men några glada nyheter finns det i alla fall: Antalet nya Covid-19-fall i Redwood city minskar för varje vecka, så förhoppningsvis slipper de nya hemlösa riskera att bli sjuka på gatorna. Och än är det någon månad kvar innan det blir ”vinter” här och temperaturerna faller och regnet öser ner. Tills dess hoppas jag att situationen har löst sig för många av de som nu bor på gatorna, och för oss andra, med avseende på jobb, skola och vardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.