Hoppa till innehåll

Amerikansk nyhetsmedia

Innan jag kom till USA hade jag naturligtvis hört om den mytomspunna fria ”amerikansk media”. Ingen censur finns i USA och var och en är fri att säga vad de vill. Ingen varnade mig dock för att kanalerna självcensurerar och är starkt politiska. Varje nyhetskanal verkar vara affilierad med något politiskt parti och syftet med ”nyhetsrapporteringen” här är att antingen kasta paj på ledande politiker i motståndarpartiet eller att överösa partikamrater med lovord. Med andra ord finns det ingen nyhetskanal som ”bara” rapporterar vad som har hänt, utan all nyhetsrapportering är vinklad för att passa den bild av samhället man vill lyfta fram. De första månaderna jag var här läste jag knappt amerikanska nyheter utan förlitade mig ganska mycket på The Guardian (brittisk tidning). Men under Coronakrisen har jag börjat titta mer på amerikansk media och försökt att navigera i medialandskapet. I korthet kan de stora amerikanska nyhetsmediakanalerna delas in i följande kategorier: Fox News (republikansk) och övriga (liberala/demokratiska i varierande grad).

Fox News är USAs största TV-nyhetskanal. Den är tydligt republiskansk och så nära statlig television man kan komma just nu i USA. Deras nyhetsrapportering är i princip en propagandamaskin för den amerikanska presidenten och försöker att hitta eller skapa historier som håller med om presidentens narrativ. När presidenten exempelvis i början av Coronaepidemin försökte förminska riskerna i USA rapporterade även Fox News om mediahysterin kring viruset och tonade ner riskerna. När presidenten sedan vände och erkände att viruset var ett allvarligt hot försökte Fox neka att de någonsin hade rapporterat om att det var helt ofarligt. Nu när presidenten pratar om hur nedstängningen av landet hotar USAs ekonomi har nyhetskanalen hittat äldre människor som påstår att de gärna riskerar sina liv så att resten av landet kan leva som vanligt igen (och deras barn och barnbarn får leva i ett land med god ekonomi).

På andra sidan av nyhetsrapporteringen finns MSNBC, ABC, CBS och CNN. Det mesta av deras nyhetsrapportering handlar om att faktagranska allt presidenten säger.

När jag har försökt att förstå vad det är som händer i det här landet har det varit väldigt frustrerande, tills jag hittade Youtubeklipp där hela tal sänds – från presidenten, från guvernörerna, från borgmästare, från hälsoexperter, osv. Där kan man lyssna igenom och bilda sig en egen uppfattning om vad som sades, men tyvärr tar det väldigt mycket tid. När jag jobbar har jag ofta dessa ”briefings” i bakgrunden, ungefär som en podcast (särskilt intressanta är New Yorks och Kaliforniens guvernörer Cuomo och Newsom). Men det hade såklart varit bättre om media hade gjort sina jobb och förmedlat dagens viktigaste händelser. Utan egna åsikter och kommentarer. Och utan partipolitisk vinkling. DET hade varit nyhetsmedia ett land kunde klappa sig på axeln för.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.