Virus och bakterier

Det är sjukdomstider och många är krassliga även här. I veckan har alla i vår familj varit sjuka minst en dag, vilket vi har kunnat ta med ro. En vanlig förkylning är ju vanligtvis inget att oroa sig för.

Samtidigt härjar det nya Coronaviruset i världen och rasismen tycks ha fått ännu mer fart. Historier om hur asiater i allmänhet undviks som potentiella smittbärare har publicerats i flera länder och massevakuering av människor från Kina ar påbörjats (och i vissa fall avslutats). Munskydd (som inte hjälper mot dessa virus) har sålt slut i affärerna. Den här utvecklingen gör mig fundersam. Som alltid borde vanligt sunt förnuft gälla om man är rädd för smittspridning, dvs. undvik större folkmassor. Tvätta händerna regelbundet. Viktigt att komma ihåg är att Coronaviruset är just ett virus och inte en bakterie. Det betyder att antibiotika inte hjälper mot sjukdomen och det är ingen idé att knapra antibiotika i förebyggande syfte. Och så länge man inte är helt säker på hur smittspridning och dödlighet ser ut borde större delen av världen kunna fortsätta leva som vi gjorde för en månad sedan. Vi kan ändå inte göra så mycket annat åt det.

Något som är nytt med detta utbrott – skippa rasismen! Personen som ser ut att vara asiat på tåget eller bussen är nog minst lika rädd att bli smittad av Coronaviruset som alla andra. Det hjälper inte att anta att personen redan är smittad. Förutom att Kina är stort och Asien är ännu större, gör tankeexperimentet att om smittan hade utbrutit i Göteborg, hade det varit rimligt att anta att alla européer var smittade?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.