Hoppa till innehåll

Virtuella Maskiner- VMWare eller Virtual Box?

Vissa saker som jag behöver göra i mitt arbete kräver Linux, men jag har en Windows-dator, så jag har testat flera olika virtuella maskiner på sista tiden. För länge sedan hade jag VMWare installerat på min dator. Då hade jag Windows Vista installerat på min dator och det gick jättesegt så jag gick över helt till Linux istället. Nu har jag dock blivit helt frälst av Windows 7 och jag gillar att arbeta i det. Men tyvärr har Windows fortfarande ingen terminal inbyggd…

CYGWIN

Jag testade att installera CYGWIN eftersom det är vad min handledare och de flesta i gruppen (som inte använder linux) använder. Det tog en hel dag bara att ladda ner den. Och sedan kom jag på varför jag inte tyckte om den senast jag installerade den. Vet man inte vad man ska ha så kanske man installerar allt som finns att installera. Och då tar det hela dagen bara att ladda ner allt. Eller så tror man sig veta och laddar ner bara det man behöver. Och sedan inser man att det saknas grejer som man måste ladda ner igen. Men det mest irriterande är att min CYGWIN-terminal inte förstår vad backspace betyder. Eller Del. Så varje gång jag skriver fel och raderar något i raden så står det ändå kvar i rutan. Jag ser alltså inte vad som står om jag raderar något!

Virtual Box

Hmm, så virtuella maskiner fick det bli. Jag installerade Virtual Box (VB) från Sun och var helnöjd! Installationen gick väldigt snabbt och smidigt och jag kom igång väldigt snabbt. Dock fungerade det inte att koppla in min externa hårddisk till den. En USB-sticka gick bra, med svårigheten att om den kopplas till VB så kopplas den ur den riktiga datorn. Och omvänt. Om man jobbar i en fil direkt på minnet stängs den alltså ner om man samtidigt jobbar på en fil i VB som man vill spara på minnet. Krångligt…

VMWare

Så nu använder jag VMWare igen. Den tar lång tid att installera. Det är mycket att fippla med innan det hela är klart och fungerar ordentligt. Men å andra sidan är det väldigt stabilt.

I det långa loppet kan det vara mer värt att göra en ordentlig installation av Linux eller köra Dual-Boot än att störa sig då och då längs vägen med dessa virtuella maskiner. Det enda jag egentligen använder Windows till är Office-sviten för rapporter och liknande. Linux har ju Open Office, men det kan helt enkelt inte mäta sig med Microsoft Office, så än så länge får det bli Windows 7 med Ubuntu virtuellt. Tills vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.