Hoppa till innehåll

Vilken personlighetstyp är du?

För ett år sedan var jag intresserad av att försöka hinna lära mig så mycket nya saker som möjligt. I år är jag mer intresserad av att lära mig mer om mig själv. Därför har jag börjat titta på olika tester för att se om de säger något mer om mig, eller om jag måste lägga lite mer tid på det.

Den kinesiska almanackan

Det finns många olika system för att förutsäga hur vi kommer att bete oss och hur vår framtid ser ut. När jag var tonåring tyckte jag att det var ganska roligt att läsa horoskop i tidningen, men det var oftast så vaga och generella förutsägelser att de var ganska meningslösa. Men för inte så länge sedan upptäckte jag den kinsesiska almanackan och att alla har ett eget djur som representerar oss baserat på vilket år vi är födda. Det finns 12 olika djur och fem olika element och vilken kombination man har beror helt på vilket datum man är född. När man vet vilket djur det är som representerar en själv kan man läsa på om sina förmodade styrkor, svagheter och kompatibilitet med andra djur (personer födda andra år). Det visar sig att jag och min man är ett dåligt par – våra astrologiska djur är den mest okompatibla matchningen jag hade kunnat försöka mig på! Och enligt almanackan skulle 2020 vara ett särskilt oturligt år för mig (jag undrar om 2020 inte var ett särskilt oturligt år för alla?). Men jag ser ljuset i slutet av tunneln- i mitten på februari kommer mitt otursår att vara över! Och då kan jag gå tillbaka till att vara den hårt arbetande person som mitt astrologiska djur vanligtvis är!

MBTI

Myer-Briggs personlighetstest delar upp människor i 16 olika kategorier baserat på extrovert-introvert intuitiv-observant tänkande-kännande och prospektiv-dömande. Det finns ett enkelt och gratis test man kan göra för att ta reda på vilken personlighetstyp man själv är. När man vet vilken typ man är kan man läsa på mer om hur man är, vilka styrkor man har och vilka svagheter man kan behöva jobba lite på. När jag gjorde testet märkte jag att jag verkligen har förändrats jämfört med hur jag var för 10 år sedan. På flera av frågorna kom jag på mig själv att tänka att ”förr hade jag valt det där, men nu är jag bekväm med att välja det här alternativet”. Och det visar nog på att personlighetstypen kan förändras beroende på hur omständigheterna omking en ser ut. Jag har också läst att resultatet beror på hur stressad eller avslappnad man känner sig precis när man gör testet. Så om man gör om testet ett par dagar senare kan man få ett annat svar än första gången. Men det spelar nog inte så stor roll. Jag tar personlighetstypen med en nypa salt och läser om de olika typerna med stort intresse. Särskilt som mitt första försök visade på att jag hade svarat ganska i mitten mellan två olika typer för ett par av bokstäverna. Så jag skulle kunna klassificera mig själv som fyra olika typer.

Vilken personlighetstyp är du? Och stämmer beskrivningarna på dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.