Hoppa till innehåll

Vad har en dörr och ett fönster gemensamt?

Vi har anmält vår 8-åring som frivillig till ett hjärnforskningsprogram. Forskningsprojektet handlar om att öka förståelse för hur barn i åk 1 och 2 (Grade 2 och 3) lär sig matematik och vilka metoder de använder sig av för att lösa matematiska problem.

Idag var första dagen på plats och på 2.5 timmar gjorde de olika tester som att lägga block i fördefinierade mönster, räkna igenom hela sidor med plus, minus och gångertal, men även hans verbala problemlösningsförmåga testades. Bland annat skulle han gruppera olika saker med varandra genom att svara på frågor som ”Vad hör till gruppen hund och gris? Ett paraply, Siffran 3 eller en ko?”

De mest intressanta frågorna jag hörde om var sambandsfrågorna. Den första frågan var ”Vad har blå och grön gemensamt?” Det första jag tänkte på var att båda var färger. Det är väl uppenbart? Men min prins svarade att båda kunde vara mörka, mörkgrönt och mörkblå, men ok, de är båda färger.

Nästa sambandsfråga var: Vad har en dörr och ett fönster gemensamt?

Vad kommer du att tänka på? Jag skickade runt denna fråga till flera olika personer som jag känner och blev förvånad över att folk inte alls hade samma svar på frågan. Mitt spontana svar var att de båda är fyrkantiga, men det stämmer ju faktiskt inte. Fönster kan ha alla möjliga slags former. Vad svarade prinsen då? Jo, att båda kan öppnas och stängas och låsas. Man kan ta sig in genom båda. Vanliga människor går in genom dörren, men inbrottstjuvar tar sig in genom fönster. Så det har de gemensamt. Är inte det helt otroligt hur olika våra perspektiv kan vara?

En annan fråga han kom ihåg var ”What does a line and a wall have in common?”. Vad skulle du svara på det?

2 kommentarer till “Vad har en dörr och ett fönster gemensamt?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.