Hoppa till innehåll

Vad gör du egentligen på jobbet?

När jag kom tillbaka från semestern så fick jag veta att jag i princip har kommit halvvägs på min doktorandtid. I februari eller mars nästa år går jag på mitt fjärde år som doktorand. Det betyder med andra ord att jag har fullgjort tre år av mina doktorandstudier i februari eller mars. Förvirrande?

När jag började doktorera skrev jag på ett kontrakt om att jag skulle ägna mig åt forskarstudier (”doktorera”) i fyra år plus s.k institutionstjänstgöring upp till 20% av tiden som jag sedan får ”lägga på”. Om man räknar med att man undervisar på 20% så blir den totala doktorandtiden 5 år. Nu har jag alltså kommit halvvägs, men vad har jag gjort egentligen? Och vad ska jag göra framöver?

Det första året försökte jag komma in i mitt ämne. Jag läste väldigt mycket vetenskaplig litteratur. Jag testade att använda olika datorprogram för att jag skulle kunna använda dem i min egen forskning. Jag läste kurser. Och jag undervisade. Samtidigt jobbade jag på mitt allra första egna forskningsprojekt.

Det andra året blev väldigt uppsplittrat för mig. Jag undervisade fortfarande. Jag läste fler kurser. Jag fortsatte jobba på mitt forskningsprojekt. Och någonstans mitt i blev jag sjuk. Sedan blev jag gravid. Sedan blev jag sjuk medan jag var gravid. Och till slut blev jag mammaledig. Sedan deltidsarbetande. Sedan gick jag på semester. Och helt plötsligt har hälften av min doktorandtid försvunnit. Är det inte häpnadsväckande hur snabbt tiden går? Trots att det andra året ändå har tagit två år istället för ett.

Så nu har jag kommit halvvägs, men sedan då? Jobba på, förstås! Är du intresserad av att läsa om den andra halvan av mitt doktorerande är det bara att hålla dig uppdaterad på denna blogg, för nu har jag tänkt att jag ska skriva lite då och då om vad det är jag egentligen gör om dagarna.

Vi får hoppas att det händer tillräckligt spännande saker på jobbet för att jag ska skriva om dem 🙂

Tills nästa inlägg kan man alltid sitta och läsa en väldigt underhållande seriestrip som heter PhDComics (googla!).

3-year-phdVi ses!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.