Hoppa till innehåll

Vilka är dina styrkor?

Nu har jag jobbat hemifrån i en månad och långsamt men säkert börjar även jobbet gå tillbaka till det normala – fast på distans. Som beräkningskemist har jag ändå kunnat jobba på distans och mycket hemifrån, men fördelen med att vara på Stanford är de många seminarier och kurser som de erbjuder. Tyvärr tog det någon vecka för de flesta campusaktiviteter att ställa om till onlineformatet, men nu är seminarier och kurser igång på distans, något jag verkligen uppskattar!

StrengthQuest

Den här veckan anmälde jag mig till ett seminarium som handlade om att förstå sina styrkor och talanger. Vi fick göra ett test skapat av Gallup som kallas för StrengthQuest. Genom att svara på frågor och göra en självskattning av vad som är mer ”jag” av två påståenden fick vi ut våra profiler där de 5 starkaste egenskaperna beskrevs. Eftersom frågorna var självskattningar trodde jag inte att jag skulle lära mig särskilt mycket om mig själv, men jag blev förvånad!

Den styrka som hade listats högst för mig var individualisering. En person med denna talang har förmågan att se personer som individer och profilera var och en med vilka styrkor och svagheter de har, vilket är en användbar talang när man vill fördela arbetsuppgifter, eller om man vill coacha någon för att de ska uppnå sin fulla potential.

Nummer två på listan var ”Achiver” vilket beskrivs som en uthållig målinriktad person som jobbar på tills uppgiften blir färdig. En Achiever beskrivs också som en person som ser återkommande mönster och är innovativa. Achievers kan länka olika koncept på unika sätt.

De sista tre på min lista var lärande, kontext och strategisk. Personer som har dessa på sin lista tycker om att lära sig nya saker, men även lära sig historia för att förstå hur det som tidigare har skett hänger ihop med det som händer nu. Med denna kunskap kan nutiden förstås och framtiden visioneras. Strategiska personer ser trender och mönster och kan navigera mellan olika vägar och valmöjligheter som dyker upp privat eller på arbetsplatsen.

Vad betyder det?

Sådana här tester är roliga att göra, men vad ska man använda resultaten till? De flesta av oss fokuserar på våra svagheter så att vi kan förbättra dem. Men detta test fokuserar på våra styrkor så att vi kan använda dem för att kunna fokusera på de områden som vi kan utveckla ännu mer. Från min profil skulle man kunna tyda att jag sannolikt skulle trivas med att jobba inom undervisning där jag kan hjälpa människor individuellt. Men jag skulle också trivas med att jobba i ett område där jag har möjlighet att kontinuerligt lära mig mer och även där jag har inflytande över strategiska beslut eller i alla fall har självbestämmande över mina arbetsuppgifter. Det kan därmed tyckas att jag har hittat rätt om jag skulle jobba på ett universitet då en forskartjänst innebär både självbestämmande, undervisning, mentorskap för doktorander och postdoks, och att man lär sig nya saker nästan varje dag. Men det vore att titta snävt. Säkert finns det även andra jobb där jag kan utnyttja mina talanger minst lika bra?

4 kommentarer till “Vilka är dina styrkor?”

  1. ofta när jag på stan ser etniskt svenska flickor brukar jag tänka att det vore trevligt om familjer i t ex indonesien och malaysia kunde få möjlighet att adoptera svenska flickor. Jag tror det skulle vara uppskattat och ett mycket trevligt utbyte. Hoppas inte mina tankar är fel.

      1. Jag tänker att dom är söta och att många drar runt på stan i stora klungor och att många fina muslimska familjer ute i världen kanske vill ha en svensk flicka.
        Vad tänker du själv om de svenska tjejerna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.