Släktforskning

Jag har alltid varit intresserad av historia. Det är något särskilt med berättelser om forna tider då allt var annorlunda, men ändå så likt nutiden. Jag har intresserat mig för världshistoria och världsreligioner. Lokal historia och personliga anekdoter. Mytologier och familjelegender.

För ganska länge sedan berättade min pappa lite om min familjehistoria på min mammas sida. För länge sedan, berättade han, fanns det en kinesisk general som bosatte sig i Patani, det område som vissa tror är en del av det mytomspunna landet Langkasuka. Generalen gifte sig med en patanisk prinsessa och fick barn. Berättelsen hade kunnat sluta där, om det inte vore för att generalen hade en syster kvar i Kina som reste hela vägen till Patani för att be honom komma hem. Då hennes bror vägrade att återvända hängde hon sig själv i ett träd utanför en moské som han höll på att bygga upp. Han begravde då hennes kropp under samma träd.

Bland Patanis kineser berättas historien ännu idag. Generalens syster vördas som en gudinna och kallas Chao Mae () Lim Ko Niao. Varje år firas hon 15 dagar efter det kinesiska nyåret. Då hålls en festival till hennes ära som samlar kineserna och här blir berättelsen intressant. Min mamma berättade i ett annat sammanhang att det fanns en kinesisk helgdag då hennes mamma (min mormor) brukade stänga alla dörrar och vägra öppna dem oavsett vem som knackade på. Men min mamma och hennes syskon brukade leka att de firade helgdagen bara för att de tyckte att det var en rolig grej. Men varje år när festivalen pågick brukade kinserna som visste att min mormor var släkt till deras gudinna komma hem till henne och knacka på dörrarna.

Jag tycker att berättelsen är intressant, men desto mer intressant blir det när jag inser att den där generalen förutom att skapa en legend även är nära knuten till den pataniska historien. Det visar sig att den pataniska prinsessan som han gifte sig med tillhör den första dynastin av det muslimska pataniska kungahuset, samma kungahus som avslutas med den berömda successionen av de fyra framgångsrika pataniska drottningarna Drottning Grön, Blå, Lila och Gul. Dessa drottningar styrde landet under vad som brukar kallas ”den gyllene eran” för Patani.

Raja-PataniJag ville veta mer om den där generalen som är min förfader. Vem var han och var kom han ifrån?

Jag frågade en kinesisk kollega till mig om han visste var jag skulle kunna leta upp information om denna general, som jag antog var en adelsman och därför bör finnas i något slags register. Min kollega återkom efter ungefär en halvtimme och kunde då berätta att min förfader hette Lim To Khiam och han hade mycket riktigt varit en adelsman. Han kom från södra Kina (kantones) och fick i uppgift att sjövägen frakta kanoner till Patani under en tid då kineserna hade problem med Burma. Man hoppades att patanierna skulle kunna distrahera burmeserna tillräckligt mycket för att kineserna skulle kunna få övertaget i sin konflikt. Tre kanoner skickades från Kina till Patani, men en av dem sjönk på vägen. Legenden säger att det var detta som var anledningen till att generalen stannade kvar i Patani. Han skulle försöka hjälpa till att bygga en ny kanon för att ersätta den kanon som sjönk. På något sätt bildades även en allians mellan generalen och kungahuset och han konverterade till Islam innan han gifte sig med den pataniska prinsessan.

Historien är lång och kanske skriver jag ner allt någon dag, men just nu nöjer jag mig med att säga att släktforskning är ganska spännande. Och har man tur finns det material att finna även om sin egen familj, långt bak i tiden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.