Regnperiod

  • Resa

December är regnperiod i den här delen av världen. Det är helt ok för mig, för det gör att temperaturen blir väldigt behaglig och jag slipper svettas igenom nätterna, eller frysa i air condition-preparerade rum. Men det finns vissa nackdelar med att försöka resa runt i ett land där ett svenskt ösregn är att jämföra med vad man anser vara duggregn under en riktig regnperiod.

Ösregn i det här landet innebär att sikten är helt skymd om man kör bil. Vindrutetorkarna hänger inte med. Floder översvämmas. Bottenplan på hus måste ösas. Det kallas inte regnperiod här. Det kallas för översvämningsperiod.

Självklart drabbar inte översvämningarna hela landet. Just i år är det staterna Kuantan och Johor (på gränsen till Singapore) som har drabbats värst och tusentals människor har evakuerats. Antalet drabbade är dock mycket större. Men det verkar som att det är väldigt få som har dött pga av översvämningarna. Det finns fungerande nödsystem som gör att familjer har någonstans att ta vägen. De som inte åker hem till släktingar tar sig till något av de nödboenden som har satts upp, mestadels i skolor, eftersom det är skollov hela december månad. Premiärministern har lovat pengar till de drabbade och redan nu finns det platser dit drabbade kan gå för att få lite pengar för att köpa nödvändigheter.

I staten Kelantan där jag befinner mig finns det delar som är översvämmade, men det är mest lokalt och ”alla” vet vilka delar det är och i just de områden som jag rör mig omkring är det inte så farligt. På vissa platser har det som mest regnat så att de lägre byggda husen har fått in vatten över tröskeln, men värre än så har det inte varit. Dock har det stadiga regnandet orsakat en del problem i trafiken. Tågen till Kuala Lumpur ska ha vissa problem eftersom delar av spåret ligger i översvämmade områden. Även busslinjerna går igenom översvämmade områden. Och flyget är försenat ibland på grund av vädret. Så vår resplan har fått ändras lite för att ta hänsyn till väderförhållandena. Nu är planen att flyga ut under nästa vecka. Om vädret tillåter.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.