Hoppa till innehåll

Presentkort

Jag åkte till Kappahl i veckan för att handla vantar och mössor till barnen. Ett av dem hade fått ett presentkort när han föddes och jag tänkte att det var hög tid att lösa in det. Döm om min förvåning när jag fick höra att presentkortet inte längre gällde! Visst förstår jag att det borde finnas någon slags utgångstid för presentkort, men vad är ett presentkort egentligen? Det är en förskottsbetalning. Någon ger kassörskan en summa pengar och säger att en bekant kommer komma förbi och plocka upp saker till det värdet. Eftersom pengar drabbas av inflation så kommer värdet på de pengarna minska för varje år, men att säg att oavsett hur mycket man har lagt i kassan så är de inget värda alls efter något år, det tycker jag är stöld, oavsett om villkoren står på kortet man får som kvitto för pengarna (dvs presentkortet).

Inflationstakten var mindre än 2% i juli i år. Att då räkna med att 100% av pengarna förlorar sitt värde efter 2, 3 eller 4 år är helt galet! Varför fortsätter människor att köpa presentkort när man istället kan ge pengar och ett kort där man anger vad man skulle vilja att pengarna går till? Sedan kan mottagaren själv välja om de vill använda pengarna till det angivna syftet eller till något annat. Då blir gåvan i alla fall använd!

Jag var oerhört irriterad när jag fick beskedet och det är tyvärr inte första gången det här har hänt mig. Jag har tur som har så många vänner som ger mig presentkort vid olika tillfällen, men varje gång de har gått ut när jag har varit på väg att använda dem har jag blivit både ledsen och irriterad. Ledsen för att mina vänner har lagt ner pengar på något som jag aldrig hann utnyttja och irriterad över att det här systemet finns i bruk. Stöld borde kallas för stöld. Tänk om butiker på samma sätt bestämde sig för att en hundralapp i deras butik egentligen bara är värd 50 kr. Hur skulle man känna då?

Klart är i alla fall att jag fick en dålig smak i munnen av mitt besök. I mina ögon stal Kappahl ett par hundra kronor från mig. Tänk hur mycket mer de hade kunnat få från oss varje år om vi hade fortsatt att vara kunder där…

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.