Hoppa till innehåll

Mjölkstockning

Ibland kommer amningen igång utan problem och allt är frid och fröjd. Så var det för mig, men efter tre veckor stötte jag på ett problem!

Den första veckan gick det ganska bra att amma. Mjölken rann till direkt efter förlossningen och prinsen verkade nöjd. Problemet var bara att prinsen inte riktigt får till greppet varje gång och ibland hade jag perioder av ömma bröstvårtor och ibland kom det en liten tår precis när det brände till då han greppade tag- sedan gjorde det inte ont  längre. Efter två veckor köpte jag bröstvårtsskydd som jag tänkte skulle göra allt bättre, men det gjorde ingen skillnad alls. Dock blev det bättre allteftersom, tills ungefär 3 veckor hade gått, för då fick jag mjölkstockning (mastit).

Efter en natt då prinsen var ovanligt trött, fick dåligt tag och sög dåligt så blev mycket mjölk kvar i bröstet och när jag vaknade på morgonen kändes det som att jag höll på att bli sjuk, bröstet var hårt och gjorde ont och prinsen fick ännu sämre tag när han skulle amma. Jag löste det genom att pumpa ur med en bröstpump och sedan fick prinsen suga så ofta som möjligt och hur länge han ville. Mot smärtan tog jag alvedon och ipren i maxdos och nästa dag var det visserligen fortfarande ömt, men klart bättre- och dagen efter det var allt som vanligt igen- förutom att det var mindre mjölk i brösten. Jag tror att det kommer att öka igen allteftersom, men prinsen verkar i alla fall nöjd med de mängder som han får i sig och han växer som han ska, så förhoppningsvis blir allt bra till slut. Jag hoppas bara att jag slipper detta i framtiden, för det var verkligen inte roligt att känna sig så dålig samtidigt som man vet att ens bebis behöver sin mamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.