Hoppa till innehåll

Microsoft Surface och Windows 8

Den senaste månaden eller så har jag varit sjukt nyfiken på Windows 8 som nyligen har lanserats ”på riktigt”. Det har ju funnits preview-versioner ute sedan ett tag tillbaka, men nu när den ”riktiga” är ute riktigt kliar det i mina fingrar att testa den.

Jag såg promotion-videon på YouTube som släpptes av Microsoft vid demonstrationen av deras nya surfplatta/laptop som kallas Surface. Det är en underlig liten sak i och med att det ser ut som en surfplatta, men är en faktisk dator. Den använder sig av Windows 8 och finns i två versioner- en som är lite mer begränsad och kallas RT och en som kör Windows 8 med möjlighet att köra allt som man kan köra på en vanlig dator. Och det är den senare versionen som intresserad mig mest. Surface ser ut som en surfplatta, men har ett tunt fodral som dubblar som keyboard (kallad ”Touch Pad”). Fodralet kan tas på och av hur man vill och sitter fast med magneter. Plattan kan därmed användas som vilken annan surfplatta som helst (med Windows 8 som OS) samtidigt som man kan skriva Word-dokument samtidigt som man faktiskt ser vad som står på skärmen genom att använda TouchPaden istället för skärmtangentbordet. Vidare kan man också använda plattan som ett anteckningsverktyg då det finns en penna man kan använda för att skriva på tomma dokument eller på pdf-filer (tänk Samsung Galaxy Note eller HTC Flyer). Det gör den här plattan till den bästa vän en student kan ha. Och perfekt för alla som ofta går på möten, seminarier, konferenser eller andra sammanträden då det är viktigt att hålla reda på sina anteckningar.

Hursomhelst så är jag mycket förväntansfull inför lanseringen som enligt de svenska butikerna förmodligen inte kommer att ske förrän efter nyårsskiftet. Sverige är inte en prioriterad marknad, tyvärr. Men det gör nog faktiskt inte så mycket. För på ett par månader hinner nog Windows App Store fyllas upp tillräckligt mycket för att vi som köper datorn då ska kunna välja och vraka mellan de vältestade och förbättrade apparna. Vi kan väl hoppas att det är så i alla fall!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.