Hoppa till innehåll

Microsoft Edge

Microsoft har skapat en ny webbläsare som heter Microsoft Edge och efter att ha provat den i veckan har jag kommit fram till att det faktiskt finns reella utmanare till Mozilla Firefox som är den webbläsare jag har använt de senaste 15 åren. Jag har föredragit Firefox därför att det har varit en snabb och öppen webbläsare utan koppling till de stora företagen, vilket därmed också har känt bra från ett integritetsperspektiv. Firefox kan göras personlig med olika teman, add-ons och plugins med alla möjliga funktioner.

Men Microsoft Edge känns faktiskt snabbare och från ett produktivitetsperspektiv känns den faktiskt snäppet vassare. Den stora nyheten här är något som kallas för Collections, vilket är en funktion jag har försökt att hitta i Firefox. Jag gillar att separera mina projekt och sökningar, vilket har lett till flertalet fönster med sin egen samling tabbar där varje fönster har placerats på sin egen virtuella desktop för att kunna hålla ordning på dem. Men detta gör såklart att mer minne än nödvändigt används. För även om jag bara jobbar på ett av projekten så har de andra fönstrena varit öppna för att inte min tabbsamling skulle försvinna.

Detta löses dock med Edges Collectionsfunktion. Här kan jag nu samla alla tabbar från ett projekt i en Collection för att sedan välja alternativet ”öppna alla i ett nytt fönster” när jag vill jobba på det projektet. Och eftersom de finns sparade i en Collection gör det inget att jag sedan stänger ner fönstret eftersom jag kan öppna upp det igen lika snabbt. Väldigt smidigt, tidssparande och praktiskt!

Men fortfarande är det vissa saker med Edge som jag inte är 100% med på. En viktig del är integriteten. Om jag surfar på nätet och Youtube kanske jag inte vill att Microsoft tar del av det och kopplar det till mitt mailkonto. Google vet förstås vad jag gör, men förhoppningsvis utbyter de inte information med varandra… I en värld och en tid där allt är till salu och eventuellt kan användas mot dig känns det ändå lite tryggare att det finns bra alternativ till de stora företagens produkter. Även om man har rent mjöl i påsen (såvitt man själv vet, i alla fall!).

Så Firefox har inte avinstallerats och det är fortfarande den webbläsare jag använder för slösurfning eller annat som inte har med jobbet eller forskningen att göra. Det sparar minne samtidigt som det blir ytterligare ett sätt att hålla reda på vad jag gör och vart. Organisation är tidstjuvens största fiende!

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.