Mer kreativitet i vardagen!

  • Forskare

I förra veckan fick jag chansen att delta i en workshop som hette Creativity in Research. Det var en kurs som pågick 5 timmar med mycket korta raster, men det var en av de bästa kurserna jag har gått här (hittils).

I kursen fick vi prova på att observera en annan deltagare och försöka rita ett porträtt av denna. En annan deltagare skulle vi observera och för att sedan härma deras gångstil. Det handlade om att titta närmare på vår omgivning och de som finns runtomkring oss för att se detaljer som vi tidigare inte har lagt märke till. Det intressanta med gångstilsövningen var att vi efteråt skulle lyssna på personen som vi hade härmat när denne berättade om ett tillfälle när denna person fastnat i sin forskning. Det visade sig att genom att ha observerat gångstilen kunde man dra vissa slutsatser om personens stil och därmed ge bra förslag på hur de kunde lösa sina problem. Jättespännande!

Jag lärde mig massor på kursen som jag kan använda i min forskning, men desto viktigare insåg jag hur viktigt det är att våga vara kreativ även i vardagen. Att sätta mål och att rita upp diagram och bilder för att få en tydligare bild av vart man är på väg eller vart man vill gå. Det gäller allt, från karriärmål till familjemål och barnuppfostran. Mer kreativitet i vardagen kan verkligen vara till nytta för alla!

Och det där med att man måste vara likasinnad för att kunna samarbeta? Det stämmer inte. På en av övningarna parade vi ihop oss med en person som vi inte kände tidigare och sedan försökte vi hitta potentiella samarbetsprojekt baserat på våra kunskapsområden. Det visade sig att oavsett hur lika eller olika deltagarnas expertiser var så lyckade alla grupper komma på ett samarbetsprojekt som faktiskt skulle kunna genomföras. Så oavsett vad din kollega eller kompis (eller en total främling) jobbar med så kan det löna sig att sätta sig ner och fundera – vilket projekt skulle vi kunna driva tillsammans? Kanske är det början på en ny spännande startup?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.