Hoppa till innehåll

Mensskydd och menskopp

I Nya Zeeland finns det nu en butikskedja som inte längre hänvisar sina kunder till intimproduktsektionen, utan de skriver ut ”period products” (typ mensprodukter) och är tydligen den första engelskspråkiga butikskedjan som gör det. Tänk så lång tid det har tagit för en så enkel sak…

På tal om mensskydd har jag länge velat skriva om en helt fantastisk produkt som jag länge velat prova, men som jag har tyckt var lite dyr och lite läskig hemma i Sverige. Det är såklart menskoppen jag vill berätta om.

Här i USA är mensskydd ganska dyra och jag räknade ut att om jag köpte en menskopp skulle jag gå plus från och med den åttonde månaden eftersom jag kunde spara på alla möjliga storlekar och varianter på andra mensskydd. Nu har jag varit här i sex månader och jag tror faktiskt att jag redan har gått jämnt upp. En menskopp är gjord i silikon och är återanvändbar, så förutom att spara pengar tror jag också att jag har sparat på miljön i form av massor med ej återvinningsbara bindor som jag har sluppit slänga.

Hur fungerar en menskopp?

En menskopp förs in i slidan och sitter där upp till 12 h i taget och samlar upp menstruationsvätskorna. När den har fyllts upp så kan man ta ut den, tömma innehållet i toaletten, tvätta koppen och föra in den igen. Det som krävs är alltså tillgång till rent vatten för att kunna tvätta koppen mellan användningarna. I Sverige tänker jag mig att detta fungerar ganska bra eftersom även allmänna toaletter har handfat tillgängliga, men i de allmänna toaletter jag har varit på här i USA har de oftast bås med enbart en toalettstol och en rulle med papper. Handfat med vatten delas utanför båsen, så här har jag behövt fylla en flaska med vatten och ta med in om jag har behövt byta på jobbet. Fördelen med en kopp är dock att man kan ha den inne väldigt länge, så om man inte har väldigt rikliga blödningar så behöver man inte tömma den alls när man är ute eller på jobbet, utan man kan vänta tills man kommer hem.

En annan fördel med koppen som jag verkligen gillar är att sedan jag började använda den har jag inte behövt oroa mig för läckage under nätterna. Då använder jag koppen och har en normalstor binda eller ett trosskydd i trosorna. Det räcker, för om koppen blir full under natten så är det bara den överfulla vätskan som rinner över kanten och ut, så mängderna är mycket mindre än utan koppen.

Vilka är nackdelarna?

Jag är jättenöjd men min kopp och kommer fortsätta använda den till det inte längre går. Men det finns såklart nackdelar med den. En är ifall man inte är van vid att föra in saker i slidan. Då kan det bli lite krångligt. Koppen är större än en tampong och det krävs lite teknik och tid för att kunna föra in den rätt. Man behöver vika ihop koppen vid införande, sätta in den i rätt vinkel och försäkra sig om att den vecklas ut korrekt. Ett par gånger har jag inte fört in den korrekt och då har den antingen inte vecklats ut ordentligt eller så har den vecklats ut för tidigt och skapat ett tryck som jag direkt kände av som smärta i ryggen. Stöter man på dessa problem är lösningen enkel: ta ut den och sätt in den igen. Men om man inte är bekväm med sina intima delar eller inte förstår hur genitaliernas anatomi ser ut kan denna process bli frustrerande. Men om det fungerar så kan man känna sig trygg sedan.

En annan nackdel kan vara att det är svårt att bedöma hur ofta man behöver tömma koppen för att den inte ska flöda över. De dagar jag har rikliga blödningar använder jag därför ett trosskydd. När jag känner att koppen blir full så byter jag. Men om man väntar så länge så innebär det också lite läckage (och att man inte kommer ifrån engångsskydden).

Slutligen…

Menskoppar finns i flera storlekar så det kan vara svårt att veta vilken storlek som passar och vilket märke som är bäst. Med tanke på hur dyra de är så blir det kanske lite svårare att ta steget, men trots det tror jag att det kan vara värt att prova, särskilt om man har fått barn och är lite mer bekväm med sin kropp.

Har du använt menskopp? Vad tycker du?

Etiketter:

2 kommentarer till “Mensskydd och menskopp”

  1. Vad intressant! Jag visste inte ens om att de här menskopparna fanns men efter att ha läst din blogg hittade jag jättemånga i olika färger på apoteket. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.