Hoppa till innehåll

Maskininlärning på Coursera

Jag har påbörjat massor med projekt under året, men något som jag verkligen fick upp intresset för var maskininlärning.

Nuförtiden hör man nästan jämt om maskininlärning och AI, men vad är det egentligen? Är det svårt att lära sig? Inte egentligen, men det kanske beror på vem man frågar och vad de har för bakgrund.

Jag skrev upp mig på en nätkurs genom Courseraplattformen. Kursen ges av Andrew Ng på Stanforduniversitetet och är helt nätbaserad. Man lyssnar igenom en videoföreläsning och får diagnostiska frågor mitt i videon och i slutet ges ett lite prov på det man precis har lärt sig. Det finns också praktiska datorlabbar som även de görs självständigt, men det finns aktiva forum där man kan ställa frågor.

Kursen är väldigt bra och ger en överblick av vad maskininlärning är. Exempel ges och matematiken bakom visas. Det är linjäralgebra och vanlig envariabelsanalys som man behöver förstå, och så lite programmeringsförståelse. Själva programmeringen sker antingen i MATLAB eller i Octave som är en gratisvariant av MATLAB. Även inlämning av dessa uppgifter skickas in och rättas automatiskt genom deras plattform.

Trots att jag var väldigt seriös när jag började kursen har jag bara hunnit halvvägs. Med barnen i olika utvecklingsfaser blev det svårt att hinna med efter ett tag, men nästa år räknar jag med att hinna klart kursen, när barnen inte längre börjar peta på mitt tangentbord varje gång jag sitter framför datorn.

Kursen är som sagt gratis, så är du nyfiken, så skriv upp dig på den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.