Hoppa till innehåll

Lenovo Tab 4 10 LTE

Det är dags igen för en nyinvestering i teknikprylar. Den här gången blev det 10 tumsversionen av Lenovo Tab 4 som kostar lite under 2000 kr.

Starta och sätta upp surfplattan

Det känns som att det tar längre och längre tid att sätta upp nya teknikprylar. Man skulle kunna tycka att det borde gå sömlöst vid det här laget, särskilt om man byter från en Androidpryl till en annan. Nu försökte vi flytta över all data från en mobiltelefon till en surfplatta och även om kontot gick över så fanns det definitivt problem med apparna. Långt ifrån alla appar installerades automatiskt och de flesta appar dök inte ens upp på listan över tidigare installerade appar i Google Play. Jag blev förvånad, för när jag gjorde det här senast för något år sedan var det inga som helst problem.

Användning

Plattan är lätt, smidig och lagom snabb för spel, surf och videotittande på Youtube, Netflix eller andra tjänster. Den har normal batteritid och är inte anmärkningsvärd på något sätt. Det enda som jag tyckte var lite underligt var att den inte har något inbyggt blåljusfilter. Har man exempelvis en mobil enhet från Samsung eller Sony kan man ställa in så att ett blåljusfilter aktiveras och det går automatiskt igång om man har nattläge igång. Lenovo saknar denna funktion helt och det enda blåljusfilter som finns är en fysisk plastbit som ser exakt ut som ett vanligt skärmskydd. Filtret får man när man köper till barnpaketet och i paketet ingår två klistermärken för baksidan av plattan och ett stötskydd som går runt hela plattan.

Barnkonto

Efter installationen satte vi upp ett barnkonto. Lenovos barnkonton kommer förinstallerade med spel och video från Youtube och man kan ställa in hur länge barnet kan använda plattan. Man kan också välja hur länge plattan måste vila mellan varje användaromgång. Jag trodde att det skulle vara en jättebra funktion, men det visade sig inte vara en jättesmart lösning trots allt. Jag satte plattan på 60 min spel med 30 min paus. Det som var så dumt var att mitt barn använde plattan i ca 50 min och gick sedan och lekte med något annat i en timme. Sedan när han började använda plattan igen hade inte tiden nollställts utan fortsatte att ticka vidare. Och när 10 min till hade gått så stängde den ner sig och vägrade aktiveras om man inte väntade i 30 min till. Så jag stängde av funktionen.

Förinstallerade spel och videoklipp

Det finns en mängd spel och videokanaler förinstallerade på plattan. Spelen är faktiskt väldigt bra och det finns något för varje ålderskategori. De flesta är dock reklamfinansierade. Även videoutbudet är bra, men även här är det ganska mycket reklam. Innan varje video sätter igång kommer det en eller två reklamsnuttar, men det blir i alla fall inga avbrott i klippen för reklam.

Egna appar och kanaler

Man kan lägga till videokanaler med klipp själv och även installera barnens favoritappar, men det är inte helt självklart hur man gör. För videokanaler finns det en tydlig knapp, men om man vill installera ett eget spel måste man gå in bland de förinstallerade spelen och trycka på något av spelen som plattan föreslår för nedladdning. Då kommer man till Google Play där man kan välja att installera det spel man tryckte på eller välja något annat att installera. Appar och spel som installeras på detta sätt hamnar direkt på skrivbordet tillsammans med de förinstallerade spelen och videoklippen.

Betyg

Allt som allt är vi hittills nöjda med plattan med tanke på det låga priset och hoppas att den håller i minst två år.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.