Köttskandalen

Det har rapporterats mycket om kött i media de senaste månaderna. Här går jag igenom delar av vad som har skrivits.

Griskött blev oxfilé

Det började innan jul med oxfilé som visade sig vara färgat griskött. Köttet var ursprungsmärkt antingen från Ungern eller Brasilien och använde sig av färgämnen som Livsmedelsverket inte har kontrollerat och som skulle kunna vara skadliga för hälsan. Man nämner att griskött till skillnad från oxfilé behöver tillagas ordentligt. I annat fall finns det en risk att man blir sjuk av det.

Hästkött blev nötkött

I början på februari visade det sig att Findus lasagne i Sverige innehöll och ibland även helt bestod av hästkött. Innan dess hade hästkött hittats i flera produkter i andra länder i Europa. Fler och fler kontroller togs och man upptäckte att hästkött fanns i ganska många produkter, även köttbullar från IKEA och i lasagne från ICA och COOP.

Spår av gris i halal kycklingkorvar i Storbritannien

I Storbritannien och på Irland kom det tidigt rapporter om kontamination av olika köttsorter. Både lamm och gris hittades i paket märkta som nötkött. Värre var det när man fick veta att kycklingkorvar som märkts som halal och serverats i skolor, dagis och vårdinrättningar även innehöll spår av grisDNA.

Gris blev kebab

Rapporter från Danmark visade att man hade hittat griskött även i kebab som vanligtvis bara innehåller nöt-eller lammkött. Köttet ifråga kom från Polen.

Halalmärkt i Sverige bestod delvis av gris

Även i Sverige har man hittat halalmärkta korvar som innehållit gris, men desto värre är att man inte bara hittat spår av gris, utan salamin har bestått av 10% griskött. Salamin har importerats från Slovenien av ett företag i Göteborg.

 

Jag undrar hur den här historien kommer att sluta? Jag skulle önska att det införs tdligare och striktare regler, men det är nog mer sannolikt att allt bara rinner ut i sanden till slut…

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.