Hoppa till innehåll

Ingen rök utan eld

  • Forskare
Redwood City

Det är paradoxalt att jag skriver mindre när det händer mycket runt omkring mig. Det borde ju vara den bästa tiden att skriva ner vad som händer så att jag kommer ihåg det, men de senaste två veckorna har varit så hektiska att jag har varit alltför trött att uppdatera bloggen. Men jag har skrivit ner rubrikerna till alla inlägg som jag planerar att skriva och när jag kommer ikapp kommer jag skriva ihop dem och publicera bakåt i tiden.

Just den här veckan (som började igår, men känns som längre tid) handlar mycket av nyheterna om det republikanska konventet. Men jag är mer intresserad av väderleksrapporten. Aldrig tidigare har jag varit så intresserad av att titta på väderappar. Det beror på att vi har haft väldigt höga temperaturer (upp mot 38 grader på eftermiddagarna) och det varma vädret har orsakar åska och blixtnedslag som i sin tur orsakar bränder. Röken från bränderna sprider sig över stora ytor och ser ut som regnmoln utanför fönstret. Och denna rök är såklart ohälsosam. Här i Kalifornien finns det dock mätstationer som mäter luftkvalitén och rapporterar den med information om området man befinner sig i. Det finns totalt fyra nivåer: god luftkvalitet eller farlig med olika grader däremellan. De senaste dagarna har luften här i Redwood City legat på risknivå 2 till 3, vilket innebär risker för barn, äldre och personer med luftvägsproblem (som astmatiker) respektive risker för alla med rekommendationen att inte utföra aktiviteter utomhus som kräver ett större luftintag (exempelvis jogga eller springa).

Det här innebär att vi har haft balkongdörrar och fönster mestadels stängda i åtminstone en vecka och luftkvalitén inomhus börjar också kännas kvav. Lägg till höga temperaturer och ingen vind så är det lite som att bli bakad och rökt samtidigt.

De höga temperaturerna har orsakat en högre belastning på elnätet när fler har fläktar och A/C igång, vilket har lett till varningar om att elektriciteten kan komma att stängas av i roterande omgångar. Och om inte det var illa nog har vår internetleverantör börjat få problem nu när skolorna har öppnat igen och fler är inne på nätverket och kör videosamtal. Även Zoom som plötsligt blev jättepoppis i våras börjar få problem. Igår låg det helt nere under en längre period, vilket orsakade stora problem då många fortfarande jobbar hemifrån.

Det kanske låter som att det bara är problem här just nu, men det måste väl finnas något positivt att rapportera? Nja, just nu är det faktiskt ganska svårt att komma på något. Vi kan inte gå ut på grund av luftkvalitén. Vi kan inte gå runt i kommersiella byggnader som museum eller shoppingkomplex på grund av viruset. Vi kan inte vara på labbet på grund av riskerna med elavbrott. Vi kan inte jobba så effektivt hemma då kommunikationsapplikationer och internet har en massa störningar. Och i praktiken har alla föräldrar blivit hjälplärare. I söder kommer orkan efter orkan, häromdagen kändes ett jordskalv av i södra Kalifornien, och runtomkring oss brinner både mark och människors boenden ner. Min handledare skämtar ofta om att det egentligen bara är gräshopporna som saknas inför apokalypsen. Och ibland känns det faktiskt som att det är ditåt vi är på väg. Eller snarare, vad som nu väntar efter presidentvalet i november. Fler upplopp, polisskjutningar av demonstranter och utegångsförbud? Inte för att vi kan ta oss någonstans ändå…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.