Ingen bensin?

Jag skulle tanka bilen igår på Preem vid korsningen med fyra mackar här i Uppsala. Jag blev förvånad när jag såg att det inte gick att tanka på någon av pumparna. Tekniskt fel? Kanske! Preem hade klart dyrast bensin av de fyra mackarna, men eftersom jag har ett Preemkort så tänkte jag att det är ”enklast” att tanka där ändå…

Men nu gick det alltså inte. Jag hade bara ett streck kvar i bensindisplayen och bensinlampan hade redan börjat lysa, så jag kände att jag får åka någon annanstans och tanka där. Så jag åkte till Statoil som ligger mittemot och hade den billigaste bensinen av de fyra. Men när jag skulle tanka där så gick det inte heller!

Med viss panik försökte jag igen och igen, men det gick inte. Vad hade hänt? Har bensinen tagit slut? Tillfälligt? Kommer inte tankbilarna fram i snön? Har Iran till slut blockerat oljeleveranserna till Europa? Vad hade hänt? Och innebar detta slutet för min bil?

Jag gick in och frågade kassörskan. Men hon blev bara förvånad. Visst fanns det bensin. Och hon hade sett att jag hade tryckt rätt, så det borde komma ut. Testade igen och denna gången fungerade det. Pustade ut ordentligt.

Men tänk! Den dagen oljan verkligen tar slut. När vi inte längre kan tanka våra bilar pga att oljan inte kan importeras pga för höga oljepriser, omöjliga leveranser, eller bara för att man inte vill exportera oljan längre. Vad händer då med vår moderna livsstil? Inga bilar eller bussar innebär försämrade kommunikationsmöjligheter. Inga lastbilar innebär att leveranserna till våra affärer blir svårare. Inga flygplan innebär långsammare exporter och importer.

Återgång till cykel, tåg och båtar skulle göra världen mycket långsammare. Efterfrågan skulle komma ikapp tillgången och affärerna skulle förmodligen bara vara halvfulla med varor när man tog cykeln dit. Men förmodligen skulle utbudet också att minska. Med försämrad logistik måste man börja prioritera vad det är man verkligen behöver. Priserna skulle förmodligen öka då det blir begränsad varutillförsel.

Ja, det är stora förändringar som sker om vi bara miste en produkt. Vem vet om vi ”moderna” människor skulle klara av att ställa om oss?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.