Hoppa till innehåll

Fullt upp med undervisning

Det har gått över en månad sedan jag senast uppdaterade den här bloggen. Men så är det ofta att när det finns mycket att skriva om så har jag inte tid att skriva ner det!

För drygt en månad sedan blev jag sjuk, igen. Sedan jag blev frisk har jag hunnit med att undervisa färdigt den grundkurs i kemi som jag har varit lektionslärare för sedan nyår. Kursen har verkligen tagit väldigt mycket av min tid, och även om det inte har blivit så mycket tid över så har jag försökt att hinna med att forska, skriva på mina artiklar, och hinna med administrativt arbete, inklusive att handleda mina exjobbare. Och så har vår renovering av kök och vardagsrum kommit igång! (Men det berättar jag mer om när det är färdigt…)

Lektionslärare på en kemigrundkurs

Även om jag tycker att det är väldigt roligt att undervisa och handleda så har det nog blivit lite väl mycket på en gång den här terminen. Anledningen är att jag undervisar på lektionspass för en grundkurs i kemi och det innebär att jag behöver vara insatt på alla delområden som studenterna går igenom- alltså är det en repetition av all teori som jag själv läste min första termin på universtitet – och många saker som jag snabbt glömde bort direkt efter tentan och som jag senare aldrig har ens sneglat på. Men eftersom jag är lektionslärare så behöver jag också gå igenom alla de problem som studenterna förväntas gå igenom (varav många av dem också ska gås igenom på tavlan). Problemen innehåller ofta detaljer som man kanske inte tänker på vid en första anblick, och de ska ju kopplas ihop med teorin och såklart helhetsbilden. Och det kanske inte är helt lätt att göra första gången man undervisar på en kurs. Så förutom själva undervisningstiden har väldigt mycket tid gått åt till förberedelser och planering för lektionerna, och i början spenderade jag även någon timme efter lektionerna för att redigera inspelningen när vi hade lektionerna över Zoom och lägga upp dem på YouTube. Även om jag inte tror att jag kommer få någon extra ersättning för alla dessa ”extra” timmar så hoppas jag ändå att jag får någon kompensation till slut.

Men nu är kursen äntligen slut och jag känner både lättnad och tillfredställelse med hur det gick. Studenterna tentar av kursen två gånger och jag har rättat en uppgift i den andra tentan. På den första tentan har jag tagit ut statistik av hur det gick och det visar sig att min klass presterade bättre än parallellklasserna, vilket känns väldigt roligt – och jag hoppas att det är ett betyg på den tid jag har lagt ner på kursen!

Handledare för exjobbare

Jag har fått tre exjobbare till min grupp den här terminen och efter ett par månaders slit har de nu alla börjat producera intressanta resultat. Att handleda exjobbare är något av en konst och alla handlerade gör på sina egna sätt. I större grupper kan doktorander eller postdokar vara informella handledare som visar studenter vad och hur de ska göra, men i min grupp är det ju faktiskt bara jag och dessa studenter, så till en början har jag lagt ner mer tid på handledning så att de har kunnat komma igång ordentligt. Eftersom jag vill att mina studenter jobbar självständigt så petar jag inte så jättemycket i deras projekt. Istället följer jag upp i generella termer på våra gruppmöten och varje vecka är det en student som presenterar sina framsteg. Det är en tradition som jag har tagt med mig tillbaka från min postdok, och jag tycker att det fungerar jättebra. Varje gång man måste presentera så sammanfattar man automatiskt sitt projekt och det gör det enklare att samla sina tankar och idéer och se att man fortfarande är på rätt spår. Det kostar såklart några timmar att göra detta, men så länge man redovisar med rimliga intervaller så tror jag att det är ett bra pedagogiskt och project management-verktyg.

Nu är det inte lång tid kvar tills terminen tar slut och även dessa exjobb. Som det ser ut nu så är det intressanta resultat som kommer redovisas, och kanske minst lika intressant publikationer som baseras på dessa exjobb?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.