Hoppa till innehåll

Fortsatt stängda skolor

Den här sommaren har varit en riktig berg-och-dalbana med coronavirus, nedstängningar, protester och folkrättsrörelser. Det senaste som sker är hårda diskussioner om skolorna ska öppna i höst eller inte. Nu när presidenten vill driva öppning av hela landet står skolfrågan högt upp på agendan och både CDC (smittskyddsinstitutet) och Task Force har hävdat att det är både säkert och viktigt för barnen att återgå till skolorna, både för deras utbildning och psykologiska välmående. Samtidigt ökar virusutbrotten i hela landet och många föräldrar är oroliga för att barnen ska smittas i skolorna och ta med sig viruset hem där äldre släktingar kan smittas och dö. Även äldre lärare är oroliga att bli smittade och dö, så de är inte så pigga på att ha lektioner i skolorna. Istället har många lärare gått kurser under sommaren för att fortbilda sig inom online-undervisning.

Argument för öppning

De sista månaderna under våren var skolorna stängda och lärarna fick göra sitt bästa för att hålla lektioner online och olika lärare och skolor körde på olika lösningar. Det gick väl inte så jättebra, så många föräldrar är skeptiska till ytterligare en termin i detta format. Samtidigt får vi ständigt höra att risken för barn är liten, så de kan gå tillbaka till skolorna. Det i sig låter ju bra, eftersom det såklart innebär att föräldrar kan återgå till sina jobb istället för att jobba hemifrån varje dag samtidigt som man är hjälplärare. Även förskolor har varit stängda, och det är nog ett ännu större problem än skolorna. Äldre barn behöver hjälp med sitt skolarbete, men små barn behöver uppmärksamhet nästan varje vaken minut, vilket gör det desto svårare att jobba hemifrån för småbarnsföräldrar.

Olika respons i staterna

Olika stater har valt att göra på olika sätt, ofta i enlighet med partilinjen. Republikanska guvernörer vill öppna skolorna medan demokratiska guvernörer vill hålla stängt, helt eller delvis. Presidenten hotar med en exekutiv order som tvingar skolorna att hålla öppet.

I Kalifornien där vi är nu har guvernören lämnat över beslutet till de olika skoldistrikten. Det innebär att vissa skoldistrikt kan besluta att hålla helt öppet medan andra kör på en hybridmodell. I Redwood City School District har de dock beslutat att köra helt på distans fram tills november. Vad det innebär rent praktiskt är det ingen som vet just nu, förutom att det alltid måste finnas en vuxen person hemma. Vilka ämnen, hur mycket tid med läraren, eller hur mycket tid man som förälder måste lägga ner är sannolikt upp till de enskilda skolorna och lärarna. Och eftersom barnen får en ny klasslärare varje år vet vi inte heller vem de kommer få som lärare. Med en knapp månad kvar tills skolstart står mycket på spel och osäkerheten är stor. Hur ska vi planera för nästa termin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.