Hoppa till innehåll

Första två veckorna som doktorand

  • Forskare

Jag har börjat i min forskargrupp nu och allt är fortfarande väldigt spännande. Till en början har det varit en del fixande med pappersarbete. Förutom underskrifter av min handledare har jag letat rätt på en annan professor som ska vara min biträdande handledare. Det var dock lite lustigt hur den situationen utspelade sig. Vi bestämde oss för en professor som jag har haft som lärare på en tidigare kurs, gick bort till honom och frågade om han ville bli min biträdande handledare. Han gick med på det på stående fot, skrev under papperna och kommenterade att ”X:s doktorander brukar klara sig själva”. Det lät lite olycksbådande, men om alla andra har klarat av det, så varför inte jag?

För anställningsavtalet var det både jag, min handledare och prefektens underskrifter som behövdes. Slutligen fixade vi med passerkort för att komma in i vår korridoren och nyckel för att komma in på kontoret. Jag blev tillfrågad om jag ville ha en stationär eller bärbar dator och valde en bärbar. Det jobbiga är dock att den ”bärbara” är en 19-tummare som väger över 3kg! Den känns verkligen inte bärbar, men jag uppskattar den stora skärmen :).

Alla verkar väldigt schyssta och jag har blivit tilldelad ett rum med fönsterplats. Den första veckan var vi i en korridor där jag fick ett rum som inte hade några fönster alls (!), men sedan flyttade hela gruppen en korridor bort med samma platser för alla utom mig. Nu delar jag rum med en kille som jag känner sedan tidigare och det finns en kille till i gruppen som gick samma program som mig. Alla verkar kunna väldigt mycket så det är mycket att göra för att komma ikapp. Jag känner nog inte jättepress att lära mig allt på en gång, för flera personer i gruppen har precis disputerat och de övriga har varit här i minst två år, så det är ett litet glapp mellan dem och mig. De flesta har dessutom haft min handledare som lärare på en kurs under deras grundutbildning så de har teorin med sig sedan tidigare. Men jag tror att om jag jobbar hårt så kommer jag att komma ikapp. Jag ser verkligen fram emot att lära mig all teori och alla metoder som de använder här.

Wish me luck!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.