Hoppa till innehåll

Förhandlingsteknik

  • Forskare

I förra veckan hade jag massor med intressanta workshops att välja mellan och dagarna gick lite väl fort. En extra helgdag i början på veckan gjorde dessutom veckan kortare än vanligt!

Som en del av Scientific Management-serien för postdocs erbjöds en workshop i förhandlingsteknik. Det var en väldigt intressant workshop på tre timmar där vi fick lära oss grunden i förhandlingsteknik.

Den första delen av workshopen handlade om att förstå vad det är man förhandlar om. Det låter enkelt, men det är det faktiskt inte! Om du vill ha löneförhöjning, vad är dina behov? Varför vill du ha höjningen? Kan du motivera både anledning och summa? Om din chef förstår anledningen till din löneförhöjning så kan denne erbjuda dig andra produkter eller tjänster som gör dig lika nöjd utan att markant höja sina personalkostnader. Vi fick alltså lära oss att det man förhandlar om inte är fixt och det går att skapa mervärden så att båda parter lämnar förhandlingen nöjda.

Ett annat exempel som togs upp var detta: Låt säga att vi har en apelsin och två parter är intresserade av apelsinen. Men om en part vill använda skalet till att baka och den andra vill äta frukten så kan båda parter få en hel apelsin- men bara den del av apelsinen som de faktiskt är intresserade av!

Den andra delen av workshopen handlade om de olika personlighetstyper som går in i förhandlingar och deras styrkor och svagheter. Det finns fem olika förhandlingstyper och som förväntat så kompletterar de varandra om man vet vilka typer man har att göra med. Vet man det kan man också vända förhandlingen till sin fördel eftersom man förstår vad som är viktigt för den andra parten för att de ska känna sig nöjda med sin förhandling.

Jag tror att alla borde träna mer på att förhandla. Tyvärr gör vi det oftast i skarpt läge och då är det lätt att lämna förhandlingen utan att känna att man har fått vad man vill. Men vår föreläsare föreslog att vi borde använda vardagssituationer till att öva i förhandling också. Om man går ut med sina vänner, varför väljer man ett visst ställe? Kan man förhandla sig till något bättre? Hur är det hemma?

Vad förhandlar du om?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.