Hoppa till innehåll

Flera vegetariska ostalternativ

Var på Ica i Gränby, Uppsala idag och gick förbi deras osthylla. Den var ju jättestor så jag fick för mig att jag skulle göra en liten snabbundersökning för att se om jag kunde hitta fler löpefria (med animaliskt ursprung) ostar.

Resultat:

 • Alla singelförpackade ostar av märket Friendship använder mikrobiell löpe
 • Kraft Singles med EMMENTAL smak är helt fri från löpe
 • Kraft Singles med CHEDDAR smak är helt fri från löpe
 • Flera cheddarostar använder mikrobiellt löpe
 • Många mozarellaostar använder mikrobiellt löpe
 • Mascarponeost (som används i Tiramisu) är helt fri från löpe
 • Ricottaost är helt fri från löpe

Jag har aldrig hittat så många ostar fria från löpe eller med mikrobiellt löpe på ett och samma ställe förut. Gränby C- räkna med att se mig oftare!

Etiketter:

2 kommentarer till “Flera vegetariska ostalternativ”

  1. Salam Ala!

   Olika lärde säger olika saker om löpets status som halal eller haram. De som argumenterar för att det alltid är halal menar att det har genomgått en kemisk process och därmed inte är vad det ursprungligen var och att man då inte heller behöver bry sig om var det kom ifrån (samma argument används ofta även om gelatinets halalstatus som kan komma från både svin och nötkreatur). De som menar att det kan ha olika status- antingen halal eller haram tittar oftast på var löpet kommer ifrån ursprungligen- en halalslaktad ko (där alla delar blir halal, inklusive löpmagen och löpet) eller en icke-halalslaktad ko (där man inte kan äta någon del av kon, inräknat löpet).

   Läs gärna min tidigare artikel om ostlöpe här.

   Var och en får själv bedöma vilka lärde de vill följa och hur de vill göra med sin kosthållning när de har fått så mycket information att de själva kan göra en bedömning av ärendet. Enklast blir att följa de lärde som hör till den egna skolan.

   Om du hade andra argument för löpets halalstatus än de som jag beskrivit ovan skulle jag vara intresserad av att få reda på dessa så att vi kan dela med oss av informationen och lära oss mer om vår värld.

   /Yasmin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.