Hoppa till innehåll

En lång sommar i Malaysia

  • Resa

Det är sällan man får chansen att ta en riktigt lång semester med hela familjen, men i år har vi passat på och verkligen skämt bort oss själva!

Vi har varit i Malaysia sedan slutet på maj och vi har för en gångs skull verkligen hunnit med att resa och göra precis det vi velat. Vi har ätit gott och sovit ut, vilket är ovanligt med små barn, men när man inte har så många måsten så gör det inte så mycket om man vaknar lite senare på dagen…

Eid al-Fitr i Kota Bharu, Kelantan

Efter att ha flugit från Arlanda via Bangkok landade vi till slut i Kuala Lumpur. Vi hälsade på barnens farbror där i några dagar innan vi åkte vidare till Kota Bharu i norra Malaysia. Resan gick med propellerflygplan och vi landade någon dag innan Eid al-Fitr, den förmodligen största helgdagen i Malaysia. Här firar man i tre dagar och passar då på att besöka släkt och vänner. Barnen hade väldigt roligt och träffade alla sina kusiner och de flesta av sina farbröder och fastrar. Efter några dagar hade de vant sig vid värmen och tidsförskjutningen, även om de somnade väldigt sent varje natt (eller någon timme tidigare än vanligt enligt svensk tid). Snart nog efter helgdagarna tog vi en hyrbil tillbaka till Kuala Lumpur, vilket följdes av en resa till Melaka.

Eidkakor, eller ”kuih Raya” på Malaysiska

Melaka och UTeM

Jag har blivit inbjuden att hålla en presentation på det tekniska universitetet i Melaka, Malaysia (Universiti Teknologi Melaka Malaysia, eller UTeM) på ämnet ”Hur man kan förbättra sitt vetenskapliga skrivande”. Vi körde till universitetet direkt hemifrån och föreläsningen varade i ungefär en timme. Den var väldigt uppskattad och publiken som bestod av både juniora och seniora forskare deltog aktivt. Efteråt blev jag tillfrågad om jag även kunde hålla en workshop vid tillfälle, vilket jag tackade ja till.

UTeM Campus för elektricitetsingenjörerna

Efter min föreläsning åkte vi till ett av Melakas största och äldsta shoppingcenter: Mydin. Där fanns en stor hoppborg som barnen hade väldigt roligt i. Jag passade på att leta rätt på donuts och bubble milk tea som är te med söt mjölk och sega tapiokapärlor – en av mina favoritdrycker här! Vi hade planerat att vara kvar i tre dagar och hyrde en Homestay, vilket är ungefär som en AirBnB. Efter att ha ätit lite i Mydin åkte vi till vår Homestay och insåg att vi hade fått ett två våningar stort radhus för ungefär samma pris som ett hotellrum!

Mydin – en klassiker i Melaka

Efter att ha haft en ganska lugn kväll åkte vi nästa morgon till Melaka Zoo som är ganska stor och ett av Malaysias mest kända zoo. Alla barnen gillar djur och de tyckte det var väldigt roligt att få se giraffer, elefanter, zebror, tigrar, lejon och andra spännande varelser. Som familj hade vi en väldigt bra dag och vi hade också fördelen att kunna besöka zoot på en vardag, vilket gjorde at vi inte behövde stå och köa någonstans – det fanns knappt andra människor där! Barnen fick också en chans att rida på hästar (ca 20 kr/barn), vilket de verkligen tyckte var väldigt roligt.

En vitrandig tiger som vi såg på Melaka Zoo

Efter vårt besök på zoot åkte vi tillbaka till Mydin för mat innan vi åkte hem till några av våra vänner. Det var många år sedan vi sågs senast, så fastän de skulle upp och jobba nästa dag blev det en ganska sen kväll.

Efter ytterligare en dag på Mydin där barnen fick leka i hoppborgen körde vi tillbaka till Kuala Lumpur. Efter ett par dagar här bär det dock iväg igen. Men mer om det i nästa inlägg!

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.