Hoppa till innehåll

En kraschad hårddisk?

För en vecka sedan hände det som inte fick hända: Min externa hårddisk verkade ha gått sönder!

Data som ackumuleras från molekylära simuleringar blir snabbt ohanterligt många och stora filer som inte får plats på en vanlig hårddisk. Därför samlar jag min data på en extern hårddisk som jag tar med mig när jag jobbar. Så när hårddisken inte längre lästes in av min dator i slutet på förra veckan blev det lite panik. Mindre filer och dokument har jag uppbackade i diverse molntjänster, men just forskningsdatan är inte lika väl uppbackad. Frågan var dock om det var fel på inläsning av hårddisken eller om det var hårddisken själv som hade gått sönder?

Min externa hårddisk befinner sig i ett skal som kopplar till hårddisken och som man kopplar till datorn med en USB-sladd. Genom att ta loss hårddisken från skalet och stoppa in den i en dockningsstation kunde vi få svaret på frågan. Det tog tre dagar innan den levererades och som tur var gick det mycket väl att läsa in från hårddisken. Men för att vara på den säkra sidan beställde vi en extra extern hårddisk och började kopiera över all information dit. Det tog mer än två dagar att kopiera över 5 TB med data och ytterligare fem dagar att få alla delar, så efter en vecka har jag nu kunnat återgå till arbetet. Katastrof avvärjt tillsvidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.