Hoppa till innehåll

Designa din postdoc

Jag har varit på alla möjliga seminarier under de senaste två månaderna. Förutom information från Internationella kansliet och Kemiska institutionen har jag gått på olika seminarier arrangerade av Postdoctoral Office här på Stanford. Precis innan helgerna hann jag med en intressant halvdagskurs som hette ”Design your postdoc”. Det var en väldigt intressant kurs där vi fick tid att fundera över vad våra långsiktiga planer är och börja planera för hur vi ska ta oss dit. De flesta postdoktorer i vår grupp hade ingen aning om var de skulle befinna sig om tre eller fem år. Det beror mestadels på osäkerhet i den akademiska världen, men också att många inte hade så bra koll på vilka företag som kunde vara intressanta.

För egen del är jag också osäker på var jag vill vara om tre år. Jag skulle kunna tänka mig att jobba på ett företag, en forskningsinstitution eller inom den akademiska världen. Jag är ganska öppen, även om jag har vissa preferenser. Det är ganska trevligt att veta att jag inte måste prestera till en viss nivå för att tvinga in mig själv på en position – det gör att jag inte känner någon stress eller press alls just nu. Men att jag inte vet var jag vill vara betyder inte att jag inte vet vad jag vill få ut av min postdoc! Därför har jag börjat skissa på min plan för de närmaste två åren. Planen innehåller förutom forskning och inlärningsmål även strategier för att erhålla s.k ”soft skills”, exempelvis ledarskap, undervisning och presentationsteknik. För att uppnå den nivå jag vill har jag börjat anmäla mig till olika kurser och seminarier på Stanford och online. Eftersom det finns så mycket att välja på gäller det dock att vara noggrann i sitt urval så man inte slösar tid på seminarier och kurser som man inte har användning för.

Jag räknar med att ha en divers portfolio av kunskaper och erfarenheter när jag lämnar USA och jag tror att dessa kommer vara mycket användbara för mig – oavsett vilken karriärväg jag väljer efteråt.

Hur har du tänkt kring din postdoc?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.