Hoppa till innehåll

Covid-19: Shelter-in-place

I början av den här veckan kom ordern ”Shelter-in-place” i flera countys här i Californien. Både San Mateo där vi bor och Santa Clara där Stanford ligger fick ordern vilket innebär att det inte längre är frivilligt att jobba hemifrån.

Shelter-in-place innebär att man ska stanna hemma om man inte har essentiella ärenden. Till essentiella ärenden räknas att handla mat, ta sig till sjukhus eller ta sig till jobbet om man jobbar inom ett essentiellt yrke. Men man kan även gå ut på en promenad om man håller avstånd till andra, vilket kan verka underligt, men är rimligt. Att tvinga miljontals människor att stanna inomhus i flera veckor i rad skulle leda till många andra problem.

Barnen

Här hemma har vi redan fått klagomål från vår granne som bor under oss. Hon tycker att våra barn för alltför mycket oväsen och springer runt för mycket. Det tycker hon varje gång det är helger som under julen, thanksgiving, osv. Så tänk 3 veckor hemma!

Idag fick vi också veta att inga skolor kommer öppnas förrän efter sommarlovet. Det innebär att alla föräldrar nu förutom att jobba på distans även ska hinna med att undervisa sina barn i skolåldern och ta hand om sina barn i förskoleåldern. Med tre barn hemma drabbas produktiviteten såklart, men å andra sidan är jag glad över att kunna spendera mer tid med min familj. Det är något jag har saknat efter att ha varit föräldraledig så länge!

Jobbet

Under tiden fortsätter jobbet (nästan) som vanligt med skillnaden att vi har Zoom-möten istället för vanliga möten och vår handledare skickar oss information om utvecklingen dagligen. Hans fru är vice dekan på Stanford Medical School och jobbar både med samordning och på sjukhuset. Vården här kämpar, men jobbar i motvind – det är skandal efter en annan som dyker upp. Först var det för få tester. Sedan var det fel på de tester som skickades ut (USA använder sig inte av WHOs testkit utan använde från början egenutvecklade test som saknade en komponent). Sedan lovades det från presidenthåll att alla som vill ha ett test ska få ett test men det finns inte tillräckligt många ute för att läkarna ska kunna testa alla som vill testas. Sedan ställde sig presidenten och hävdade att det nu finns läkemedel mot sjukdomen när det inte finns något läkemedel med bevisad effekt – även om det finns flera experimentella läkemedel som har använts kliniskt i brist på andra. Vetenskapsmännens och vårdpersonalens dom mot högsta ledningen i landet är hård, men på statsnivå försöker guvernörerna samarbeta med varandra. Här i Kalifornien har guvernören börjat samla på sig hotell som skulle kunna omvandlas till tillfälliga platser för isolering eller karantän av bekräftat infekterade patienter. Unga människor försöker anmäla sig som volontärer, men eftersom man inte vet ännu hur det fungerar med immunitet och så många unga människor här har behövt intensivvård så är det svårt att avlasta vården.

Under tiden försöker de flesta dra sitt strå till stacken. Flera artister har gjort liveshower på sina Instagram och Twitterkonton. Late-Night-shower spelas in hemifrån. Livet går vidare – för de flesta av oss.

Ta hand om er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.