Hoppa till innehåll

Covid-19 och förberedelser

On-site på jobbet

Den här veckan är de flesta tillbaka på jobbet igen och skolor och förskolor har kommit igång. Förskolan öppnade redan i måndags medan skolan öppnade på tisdagen och det var också den första dagen jag var tillbaka på jobbet sedan förra året. Det kändes bra att vara tillbaka även om korridorerna mestadels var tomma. Jag försökte också att stanna på mitt rum så mycket jag kunde. Och även om jag kände mig nöjd med vad jag hann med under dagen så insåg jag att jag mycket väl kunde göra samma arbete hemifrån.

Nya Covid-19-rekommendationer

Med de nya folkhälsorekommendationerna som kom ut i början på veckan (jobba hemma om du kan) och akademiska sjukhusets förhöjda beredskapsläge känns det ju som att det är bra att bidra till lägre smittspridning. Om jag dessutom slipper pendlingstid till jobbet är väl det ännu bättre? Så när jag ändå var på plats på tisdagen så försökte jag också städa undan allt som inte behövde vara kvar för att förbereda för ett par veckors hemarbete.

Bekräftad Covid-19 i närheten

Samtidigt som vi får information om ökad smittspridning i Uppsala och hur sjukhuset har förhöjt beredskapsläge har vi fått besked om att det finns ett bekräftat COVID-19-fall i min sons klass. Med tanke på att Omikronvarianten som härjar just nu är oerhört smittsam kan man anta att min son – som har tillbringat tre dagar i samma klassrum som den smittade eleven – också har blivit smittad, vilket i sin tur kan leda till att resten av familjen blir smittad (om vi inte redan har smittats). Så idag åkte jag och hämtad testkit så att vi kan testa oss vid symptom. Om vi blir sjuka så måste vi såklart hålla oss hemma under nästa vecka, men medan vi väntar på att se om vi får symptom eller inte är det desto mer osäkert hur vi ska förhålla oss. Det är ju möjligt att vi har blivit smittade men är asymptomatiska. Hursom tänkte vi testa oss på måndag för att få ett säkert svar.

Förberedelser för undervisning

Denna termin kommer jag att börja undervisa på en grundläggande kurs i kemi och som lektionslärare har fakulteten bestämt att jag förväntas ha mina lektioner på plats. Endast större grupper (om det är fler än en klass närvarande) kommer ha sina föreläsningar på Zoom. Lektioner och laborationer ska ske på plats. Det känns såklart inte jätteroligt, särskilt med tanke på de relativt små salar som är bokade för mina lektioner de första veckorna. Men kanske kommer inte alla studenter? Även om det såklart vore optimalt om alla studenter ville komma på mina lektioner har jag hört att det ofta är ganska små grupper av studenter som dyker upp. Vi får se hur det blir denna gång!

Men mitt i mina förberedelser för lektionerna finns det en stor osäkerhet om mina första lektioner. Ska jag förbereda dem som distanslektioner eller lämna över dem till någon annan? Om jag blir sjuk, hur sjuk kommer jag att vara när lektionerna kommer igång? Tillräckligt frisk för distansundervisning? Det är svårt att förutse något överhuvudtaget just nu, men medan jag är frisk gör jag fortsatt mitt bästa för att förbereda mina lektioner så gott som jag kan, sedan får vi se vad som händer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.