Amningsersättning

Det är inte alltid så enkelt att vara mamma, och särskilt illa blir det om mamma själv inte mår helt bra!

Jag har nu tillbringat nästan två veckor på sjukhus med några dagars permission i mitten och jag måste säga att det är en utmaning att ha tankarna på sin bebis utan att kunna göra något för den. Tur för mig att min bebis har en otroligt underbar pappa som tar hand om honom, säkert bättre än vad jag skulle kunna göra 🙂

Idag vill jag skriva om amningsersättning. Eftersom jag är på sjukhus nu så blir det svårt att helamma min älskling. Istället blir det så att jag pumpar när brösten är fyllda och fryser in mjölken. Sedan tar hans pappa hem det och ger vid behov. MEN nu när jag är här så verkar inte mjölken räcka till för alla måltider. Detta ger att något annat måste ges för alla de måltider när mjölk inte finns tillgänglig. Och här kommer amningsersättningen in. Vilken ska man välja? Vad är det för skillnad på alla sorter?

För er som har läst mina tidigare inlägg och vet hur försiktig jag är med den mat jag stoppar i mig, ni vet säkert att jag är minst lika försiktig med vad jag ger mitt barn att äta. Och jag måste medge att det är svårt. Nästan alla alternativ innehåller vassle. Det är några få som inte gör det, och dessa produkter riktar sig främst till barn som är allergiska mot komjölksprotein. Exempel på sådana är SojaSemp och Nutramigen. Nutramigen vänder sig till barn som är allergiska mot det mesta, även soja och innehåller varken vassle eller sojaproteiner. Gissa vilken produkt vi har valt?

Ett problem med sådana specialprodukter är att de är himla dyra om man inte kan få dem på recept. En burk Nutramigen kostar över 200kr/st och håller 1-3 dagar beroende på hur mycket av det bebisen äter per dag. Dock kostar ett 6-pack bara 120kr om man får det på recept från läkare! Det är mycket pengar det handlar om, och detta bara för att vi inte vill ge svinfoder till vårt barn.

Vadå svinfoder? Vart kom nu det ifrån? Läs artikeln från 2003 här och fundera över hur världen fungerar. Säkert har detta fått allmän spridning nu när det har gått snart 10 år. Det är ju mer lönsamt att ge svinmat till bebisar än att ge det till svinen. Och vi konsumenter ger glatt djurmat till våra barn utan att tänka till. Eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.