Hoppa till innehåll

Amerikaner vet inte hur man gör tårtor!

Det utbrast min man efter att vi hade köpt tårtor till vår sons tvåårsdag i slutet på förra veckan.

Det är mycket man behöver anpassa sig till när man kommer till ett nytt land. Det som jag tycker är svårast är matkulturen. Är man petig med maten så blir det ännu svårare. Man skulle kunna tro att amerikansk mat inte är så annorlunda jämfört med svensk mat, men då tror man fel…

Något jag fick lära mig väldigt snart efter min ankomst här är att maten har väldigt varierad kvalité. Tittar man på exempelvis mjölk i en svensk affär så spelar det egentligen ingen roll om man väljer Arla eller Skånemejerier. Mjölken smakar likadant och innehåller samma saker. Korna behandlas likadant oavsett vilket märke man väljer. Så är det inte i USA. Här använder sig företagen av alla möjliga slags kemikalier, hormoner och annat för att tjäna mer pengar för mindre investeringar. Därför gäller det att se upp. De billigaste varorna innehåller många tillsatser och när det gäller mjölk och mejeriprodukter kan man välja mellan varor som kommer från kor som har blivit hormonellt behandlade eller ”organiska” kor, dvs kor som inte har fått hormonell behandling för att producera mer mjölk. Gissa vilken sort som är billigast?

En postdoc i vår grupp som är från Tyskland berättade att när han hade varit här ett tag började han utveckla allergier mot maten. Då började han bli mer försiktig med sina ingredienser och laga sin egen mat istället för förpackade mat. Dessutom valde han organiska ingredienser och efter ett tag försvann allregierna. SJälvklart kostar organiska ingredienser mer än de som inte är det. Det motsvarar väl ekologiska produkter i Sverige, med skillnaden att man inte blir sjuk av att äta produkter som inte är ekologiska i Sverige. Det är en underlig situation- om man är fattig riskerar man att bli sjuk av maten man äter. Men om man har pengar så kan man köpa mat av hög kvalité och slippa bli sjuk. Det gör mig arg att veta att det inte finns en minimal standard här så jag vet att oavsett vad jag köper så slipper jag oroa mig över hälsoeffekter. Det gör att jag vänder på varje förpackning och kollar ingredienserna. Men nu läser jag inte bara på för att veta vilka källor ingredienserna har (animaliskt eller vegetabiliskt), utan också för att se om ingredienserna är listade som organiska.

Det kanske är lika bra att tårtorna här inte är lika goda som i Sverige, då har jag en ursäkt att baka dem själv, med ingredienser som jag vet inte innehåller några konstigheter. Hittills har vi bakat chokladkakor, chocolate chip cookies och pizza. Men min födelsedag är inte långt borta. Kanske blir det en hembakad klassisk svensk prinsesstårta nästa vecka?

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.