Hoppa till innehåll

Lenovo ThinkPad T15g Gen 1 och Windows 11

Min Lenovo ThinkPad X1 Carbon börjar bli gammal, så jag har funderat på att köpa en ny. Helst hade jag väntat jag tills nästa Black Friday/Cyber Monday, men eftersom datorn är så gammal (över 4 år) känns det mer riskfyllt att vänta för varje dag som går. Vad händer om datorn kraschar innan jag har hunnit sätta upp en ny dator? Jag kommer inte ihåg alla appar och program jag har installerat, eller alla lösenord jag har sparat på datorn.

Men så började jag surfa runt på Lenovos hemsida och hittade en dator som verkligen passade mina specifikationer – och ännu bättre: Den var inte alls lika dyr som de datorer jag hade tittat på inför nästa REA.

Lenovo Thinkpad T15g

Lenovo har flera modeller i T-serien. Enligt deras hemsida ska T-serien vara deras flaggskepp och ha de bästa specifikationerna, men T15g är den första i sin egen egen serie, därför betecknad Gen 1. Den ska vara designad för professionella användare som använder sig av mycket grafik eller utvecklar AI eller AR. Inte riktigt vad jag gör, men för att köra molekylärdynamiksimuleringar (MD-simuleringar) med CUDA behöver jag tillgång till diskreta GPUer och NVIDIA har på sin hemsida annonserat att de har testat MD-programmet GROMACS med sina GPUer.

Just den modell av T15g jag tittade på har en diskret GPU, RTX2070, så jag bestämde mig för att köpa den – en Lenovo Thinkpad T15g Gen 1. Den kom fram för en vecka sedan och efter att ha satt upp datorn nästan exakt likadant som min gamla dator började jag testa olika funktioner för att se om det egentligen var någon skillnad mellan datorerna. Vad jag märkte var att om den här datorn är bland toppdatorerna idag så är min X1 Carbon från 4 år sedan fortfarande riktigt bra. Den här datorn är lite större (15.6 tum jämfört med 14 tum) och är ganska mycket tyngre. Den har en accelererad CPU som hettar upp datorn snabbt. För att morverka det har den dock också en effektiv fläkt, men fläkten är väldigt högljudd, vilket inte är optimalt om man jobbar med andra som gärna vill ha det tyst omkring sig.

Men förutom det är datorn snabb och smidig. Allt går väldigt snabbt. Med 32GB RAM, 1TB HDD och 16 processorer och en GPU borde jag klara av att göra det mesta, så jag tänkte att jag skulle försöka mig på att installera GROMACS på min dator och kompilera den så att den kan använda CUDA. Eftersom jag kör MD-simuleringar på Ubuntu genom Windows Subsystem for Linux (WSL) behövde jag dock installera en modul som gör att WSL kan komma åt GPUn. Och för att göra det behövde jag gå djupare in i Windows Insider-programmet och köra på Dev-läget. Men eftersom den senaste versionen är av typen Windows 11 sedan ett par dagar tidigare blev jag tvungen att installera Windows 11 på datorn.

Efter att ha installerat Windows 11 och GPU-modulen försökte jag mig på att kompilera GROMACS med MPI och CUDA och efter två dagars svettande fungerade det till slut! Men ännu har jag inte hunnit testa och se hur mycket snabbare mina simuleringar kommer gå på min dator jämfört med att köra dem på Stanfords datorkluster. Om det går lika snabbt eller snabbare kommer jag vara mindre beroende av externa datorkluster för att testa eller köra kortare simuleringar även i framtiden även efter att jag har lämnat Stanford eftersom jag kommer kunna köra det på min egen dator istället! Med tanke på att min GPU är av en nyare modell än de som finns på klustrena borde det innebära att det till och med går snabbare på min dator, men riktigt om jag har sådan tur vet jag inte ännu. Men när jag vet kommer jag definitivt att skriva ett nytt inlägg här bara för det!

Är Windows 11 hypad?

Det är mycket skriverier om Windows 11 just nu och även om jag vet att min version fortfarande är under utveckling (jag har valt att inte ta emot några uppdateringar i en vecka) så är den största skillnaden hur den nya versionen ser ut jämfört med Windows 10. Alla ikoner längst ner har flyttats till mitten istället för att vara längst till vänster och Live Tiles har försvunnit från Startmenyn. Alla fönster har fått rundade hörn och många fönster med äldre formatering har uppdaterats till ”Windows 10-utseende” (eller kanske Windows 11 då). Ikonerna har också uppdaterats med ett lite roligare format.

En skillnad som är intressant för mig som har använt WSL och Windows Terminal sedan funktionen kom ut för något år sedan är att Windows Terminal nu kommer medbakad i Windows 11 och är defaultterminalen (istället för Windows PowerShell). Det går också nu även att se Linuxpartitionen i Windows Explorer och därmed slipper man använda terminalen för att lista alla filer i en mapp i Linuxpartitionen. Det är väldigt praktiskt och mycket mer likt funktionen som Parallells ger i Mac OSX. Förutom det är det säkert många fler saker som har hänt ”under huven” som jag inte har dykt djupare i. Det viktigaste är att Windows 11 är bakåtkompatibel med Windows 10 och alla program som jag installerade i Windows 10 innan jag installerade Windows 11 fungerar precis som vanligt. Windows 11 verkar därför mest vara en estetisk uppdatering med extra funktionalitet inbakad snarare än en stor uppgradering där program måste ominstalleras eller uppgraderas. Och det är ju ganska skönt och säkert ett starkt incentiv för folk och företag att uppgradera när versionen väl släpps för allmänheten.

Är Windows 11 hypad? Lagom skulle jag nog vilja säga. Det är inte en jättestor grej, men definitivt en förändring till det bättre i många fall. Ännu finns det saker som kan förbättras, men sannolikt hinner Microsoft med att göra det innan oktober. Då får vi se om den nya versionen lever upp till förväntningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.