Hoppa till innehåll

Laserexperiment

Laserexperiment

Vi har haft en relativt bra vecka hemma. Allt är relativt numera och även sådana saker som tidigare var självklara är vi nu otroligt tacksamma över.

Den här veckan har temperaturen varit mer uthärdlig och luftkvalitén har ofta varit tillräckligt bra så att vi har kunnat hålla fönster öppna och andas frisk luft. Den senaste rapporten från Stanford visar också att Coronaviruset inte förökar sig lika snabbt och att både nya hospitaliseringar och konstaterade nya fall minskat jämfört med föregående veckor. Det kan såklart bero på att människor höll sig hemma så mycket de kunde när röken var så tjock. Jag undvek till exempel att åka in till labbet för två veckor sedan när röken var som värst eftersom röken kommer in i byggnaden genom ventilationssystemet. Men hemma har vi inget sådant och det räcker oftast med att stänga fönstret för att slippa få in den dåliga luften.

Laser

Förra helgen var jag dock på labbet för att lära mig hur man gör laserexperiment i gruppen. Jag kommer behöva den här kunskapen för mitt projekt med Grön fluorescensprotein (GFP) då de doktorander i gruppen som jobbat med projektet nyligen disputerade och är på väg att gå vidare i sina karriärer.

Det var väldigt intressant och roligt att leka med lasern och jag tycker nog att jag var värd att få testa den på riktigt efter att ha gått lasersäkerhetsutbildningen som tog många timmar att avsluta. Lasern har låg intensitet och en relativt ofarlig våglängd (i det synliga spektrat) och krävde inte så mycket mer säkerhetsutrustning än ett par extra glasögon ovanpå mina labbglasögon. Experimentet tog dock en hel dag (på en lördag!) och är nog inget jag kommer göra väldigt ofta om projektet går som det ska.

Den här veckan har jag jobbat på som vanligt hemifrån och allt rullar på som vanligt. men nästa vecka planerar jag för ytterligare en dag eller två med fler laserexperiment – denna gång med en mer kraftfull laser med högre intensitet. Det blir nog inte så stora skillnader mot förra helgens experiment, men det blir roligt att få mer erfarenhet av arbete med olika typer av laser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.