Hoppa till innehåll

Vaccination och histologidugga

Akademiska Sjukhuset

I början på veckan fick jag åka ner till Akademiska Sjukhuset för en spruta med vaccin mot hepatit A och B och tuberkulos (BCG). Alla läkarstudenter erbjuds dessa under den första terminen och sedan ska en till tas om några veckor, och till slut kommer en sista spruta nästa år.

Hepatit A kan man få genom mat och dryck och rekommenderas om man ska åka utomlands. Hepatit B kan man få genom kontakt med blod från smittade personer eller genom sexuellt umgänge med person som är smittad. Läkare kan därmed bli smittade genom kontakt med patienter.

Tuberkulos är en sjukdom orsakad av bakterier som samlas i lungorna och man kan smittas om man blir hostad på av en person med aktiv (symptomatisk) tuberkulos.

Det finns inte så mycket att säga om vaccinationen förutom att den gjorde ganska ont och att jag hade så schyssta kursare/blivande kollegor att jag fick gå före i den massiva kön med hänvisning till att jag hade lämnat min son med en kollega så att jag kunde åka och vaccinera mig.

Histologidugga

I mitten på veckan satt vi i en stor föreläsningssal och skrev histologiduggan. Duggan gick till så att bilder på preparat visades som ett bildspel på en stor skärm och sedan skulle vi skriva ner vad preparatet var. Det var över på en halvtimme, men det kändes inte superbra när jag skrev det, för det fanns flera preparat som jag var osäker på, men vi får se hur det går…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.