Hoppa till innehåll

Svensk skola

Den här veckan har jag funderat lite över vad som har hänt med svensk skola. Min son går på en kommunal skola där lärarna då och då skickar meddelanden om att eleverna inte kan vara tysta på lektionerna. Hans klasslärare uppgav för någon vecka sedan att hon slutade som lärare eftersom hon ansökt om extra resurser på rasterna för att förhindra att hennes elever blev mobbade, men skolan hade sagt nej. Samtidigt blev skolans rektor utsedd till årets rektor. Vad är det för något hon har åstadkommit om hon låter elever mobbas på sin skola? Är det att hon har skött ekonomin på ett bra sätt? Inte investerat i personal och läromedel? Det är konstigt. Är det ingen som tänker på barnen? som en karaktär i tecknadserien The Simpsons ofta frågar. Nej, jag tror inte det. De vuxna tänker på sig själva såklart. Barnen får klara sig bäst de kan. Kanske tycker de flesta att vi borde flytta till ett ”bättre” område så att barnen kan gå i en ”bättre” skola. Men vad hände med alla barns rätt till en likvärdig skola? Det är ovärdigt en kunskapsstad som Uppsala.

Klockan i åk 4?

Förutom problem i klassrummen känns det som att många barn och ungdomar numera lär sig väldigt lite och väldigt långsamt. Det märkte jag som mest när vi kom tillbaka från USA och min son berättade att han, i fjärde klass, lärde sig att läsa av klockan på matematiklektionerna. Läsa av klockan? I årskurs 4? Var inte det något vi fick lära oss i årskurs 1? När vi var i USA tyckte jag att han skola var riktigt dålig – de lärde sig egentligen bara engelska, matte och lite (amerikansk) historia och naturvetenskap. Men matten var ändå mer avancerad än matten han läser här. Just i år är mycket repetition av vad han lärde sig förra året. Frågan är då vad han kommer ha för matematikkunskaper när han går på gymnasiet? Och vad kommer han kunna när han börjar på universitetet? Inte konstigt att Sverige faller i PISA-undersökningarna. Hur kommer de svenska studenterna stå sig i den internationella konkurrensen om några år?

Nostalgi

Det var inte bara djupa tankar och oro för framtiden jag kände den här veckan. Hela veckan undervisade jag på plats i Hus 1 på Pollacksbacken och jag fick en riktig nostalgitripp när jag var där den första dagen. Jag insåg att jag inte har varit på Pollax sedan jag var student för evigheter sedan. Det är många år och minnena från studenttiden svepte över mig. Jag mindes min första dag i Uppsala, 18 år gammal och vilse i stan på uppropsdagen. Jag var sen till uppropet, men det gjorde inget. De första två veckorna av min utbildnings spenderade jag på Ångström och på Pollax och det var en tid jag fortfarande minns med glädje. Så mycket som var nytt och spännande. Nya personer att lära känna. Och början på livet som vuxen! Och jag insåg att jag nu är ”gammal” och hur länge det var sedan den tiden kom och gick. Men om jag kunde vrida tillbaka klockan tror jag att det är studenttiden jag gärna skulle vilja leva igenom en gång till.

Datorspel

De senaste veckorna har jag varit så upptagen med förberedelse av mina lektioner att jag knappt har hunnit med något annat. Men idag tog jag mig faktiskt lite tid för mig själv. Och vad valde jag att göra? Spela datorspel! Det är ett väldigt gammalt strategi/stadsbyggarspel som heter Caesar 3 som jag har spelat och spelat in. Det är det perfekta spelet att försjunka mig i när jag inte vill eller orkar tänka på något annat. För att helt enkelt låta hjärnan vila lite från all planering och alla ”måsten”. Det var lika roligt att spela det idag som när jag först spelade det som tonåring. Det visar att bra spel tröttnar man inte på! Och jag hoppas kunna ta mig tid att spela lite oftare, istället för att hänga på Youtube ändlösa timmar.

C-Drama

Jag har tittat på både C-och K-drama den här veckan, men inget som jag skulle vilja rekommendera till någon. K-dramat var Itaewon Class, och jag har fortfarande inte tittat klart. Jag tror inte att jag kommer titta klart heller. C-dramat hette The Sword and the Brocade. Den började (som de ofta gör) ganska bra, men efter ungefär 15 avsnitt blev hela handlingen ointressant och jag snabbspolade igenom de flesta avsnitt och hoppade över de sista 5. Det sista avsnittet var inte heller intressant och jag känner mest besvikelse över att ha ödslat tid på den. Tråkigt, men så kan det vara ibland…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.