Hoppa till innehåll

Sjuk och covid i byggnaden

Keck Stanford

Numera blir jag paranoid varje gång jag blir sjuk. Det finns ju alltid en risk att det är Covid-19 jag har fått. I USA har runt 15 miljoner människor nu blivit smittade och den senaste veckan har över 200 000 nya människor smittats varje dag. Kalifornien, där vi bor, är ett av de mest drabbade delstaterna. De flesta fallen har registrerats i södra Kalifornien, runt Los Angeles. Här i Bay Area har viruset dock också fått stor spridning, även om det inte registrerats så många fall på Stanfords campusområde.

Sedan flera månader tillbaka testar alla studenter och doktorander som är på campusområdet sig regelbundet varje vecka. Personal och postdoks kan välja att testa sig när vi vill, så jag försöker också att testa mig varje vecka som jag är på campus. För två veckor sedan informerade vår handledare oss om att varje kemi-och biologibyggnad hittills har råkat på minst ett fall av Covid, men vår byggnad hade dittills varit förskonad. Men så hände det, förra veckan fick vi reda på att någon i byggnaden konstaterats smittad och vilken dag personen senast varit i byggnaden (utan att specificera vem eller var i byggnaden personen varit). En vecka senare blev jag sjuk. Jag blev lite orolig men insåg att det kunde finnas många olika anledningar till varför jag hade blivit sjuk. Några dagar innan jag blev sjuk hade jag åkt med en Lyft och på vägen hem var tåget 40 minuter försenad, så jag fick vänta ute i kylan stillasittande på en bänk i nästan en timme. Nästa dag väntade jag minst lika länge i samma kyla och när jag väl kom hem kände jag att jag höll på att bli sjuk. Nästa morgon hade jag ont i halsen och kände mig helt slut. Men bara två dagar innan hade jag testat mig för Covid och fått ett negativt test, så det kändes ganska skönt att direkt få ett svar och slippa oroa mig. För det är ju inte bara sjukdomen i sig som är jobbig. Det finns andra relaterade frågor att ta tag i om en person i hushållet har fått ett positivt svar. Hur ska man handla mat? Hur gör man om båda föräldrar slås ut samtidigt?

Nu var det ”bara” en vanlig förkylning denna gång och förutom mig smittades de två yngsta barnen, men i övrigt var det ingen större fara. Idag känner jag mig bättre och nu har vi fått lovande nyheter om kommande vaccin. Förhoppningsvis kan vi snart återgå till att anta att varje sjuk människa bara har en vanlig förkylning som kommer gå över inom ett par dagar, istället för en potentiellt livshotande sjukdom som det kan ta flera veckor eller månader att återhämta sig helt från.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.