Hoppa till innehåll

#SHUTDOWNSTEM

Idag har Stanfords doktorander och postdocs uppmanat och uppmanats till en endagsstrejk. Även övriga, mer seniora forskare har hoppat på tåget.

Anledningen till strejken är knuten till det som just nu pågår i det övriga amerikanska samhället där demonstrationer och marcher har arrangerats av bland annat Black Lives Matter-rörelsen. Dagens akademiska strejk innebär att inga möten, seminarier eller kurser har hållts (universitetet har redan stängt för studenter inför sommaren) och vi har uppmanats att använda dagen till att läsa på om hur svarta amerikaner har det i USA och diskutera med andra.

13th Amendment

Jag har idag tittat på en Netflixdokumentär som heter 13th Amendment. Dokumentären behandlar det amerikanska fängelsesystemet och beskriver hur det är en utveckling från slaveran genom att den gör sig lönsam på mestadels svarta fångar, varav den största majoriteten spenderar större delen av sina liv som fångar pga brott de inte har begått eller pga ringa brott som vita människor skulle komma undan med en varning. Dokumentären nämner flera unga svarta amerikaner som har skjutits eller satts i fängelse utan att ha gjort något annat än att gå på gatan. Det är skrämmande, men dokumentären ökar min förståelse för vad det är människor marcherar för idag. När de säger ”Black Lives Matter” så innebär det inte att de inte bryr sig om andra hudfärger, utan det är ett uttryck för något som egentligen borde vara självklart. Men i USA idag är det inte självklart. Svarta människor, och särskilt pojkar och män, har inget värde och kan skjutas av vem som helst när som helst och var som helst. Ursäkten är alltid densamma: ”Jag fruktade för mitt liv. Det var självförsvar.” Denna ursäkt godtas alltid om det inte finns några andra vittnen i närheten. Den är särskilt användbar i stater som har implementerat ”Stand your Ground” som är en lag som ger alla rätt att döda en annan människa om man känner sig hotad. Denna ursäkt användes när en obeväpnad tonåring var på väg hem och blev skjuten av en fullvuxen vit man.

Amerikansk rasistisk indoktrinering

För vita människor är det svårt att förstå svarta människors dagliga rädsla. Vita människor behandlas ofta bättre pga av sin hudfärg och särskilt vita människor som bor i finare områden behöver aldrig vara rädda för polisen. Polisen är deras vänner som beskyddar dem från de onda människorna som stjäl, mördar och våldtar. Amerikansk media har länge spätt på myten om att dessa onda människor är svarta. I dokumentären nämns det att det amerikanska folket har indoktrinerats sedan den första amerikanska filmen i att svarta människor är våldsamma och brottsliga. I veckan beslutades att realitydokumentärserien Cops läggs ner. I serien visas nästan bara svarta män som fängslas pga droginnehav och tittarna kan döma personerna som visas i serien redan vid tillslaget. Genom TV-nyheter, serier och filmer ser amerikaner oproportionerligt många svarta män som gör brott i relation till vita och det sätter sig därför omedvetet i deras hjärnor att svarta människor är mer brottsbenägna än vita människor. Ungefär på samma sätt som främlingsfientliga partier i Europa talar om ”invandrare” eller ”muslimer”. Till slut tänker man inte ens på det och det blir en del av människors implicita bias. Vita människor blir spontant rädda för svarta människor de möter på gatan. De är rädda att bli rånade eller våldtagna, fastän sannolikheten är ytterst liten. I dokumentären nämns att det är vanligare att vita män våldtar svarta kvinnor än omvänt. Ändå är berättelsen om den svarta mannen som våldtar vita kvinnor oerhört integrerad i det amerikanska samhället.

Men Sverige då?

Jag tycker att det här initiativet har varit väldigt bra och hoppas att många i det mestadels vita amerikanska universitetssystemet tog tillvara tillfället att lära sig mer om rasismen i USA. Det här initiativet borde även andra länder kopiera och applicera. Tänk om vi hade sådana dagar i Sverige där vi kunde fundera över och diskutera över det som ibland kallas rasism, ibland främlingsfientlighet, ibland islamofobi, ibland antisemitism… I Sverige finns det så många fack att man blir förvirrad. Blev jag behandlad på detta sätt för att han är rasist eller islamofob? Ska jag ställa mig olika beroende på vilket det var? Tänk om vi kunde klumpa ihop alla dessa begrepp och ge det ett ord som var gemensamt för en situation där en människa anser sig stå över en annan människa och därför behandlar denna människa som om den vore mindre värd? Skulle inte hela samhället tjäna på det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.