Hoppa till innehåll

På väg tillbaka till det normala

Nuförtiden känns det nästan helt normalt när jag är utanför hemmet. Det är nästan så att man i Bay Area-området har kommit över allt som har med Covid att göra. Tågen har massor med passagerare och vägarna är fulla med bilar. Fortfarande är det många arbetsplatser som fortfarande tillåter sina anställda att jobba på distans fram till hösten, men många har gått tillbaka till att jobba på plats.

På Stanford har sommarkvarten börjat och studenter strömmar in från hela landet. Det märks när jag rör mig i campusområdet eller när jag går iväg för att köpa lunch. Men framförallt märks det på Stanfordbussen från tågstationen till campus. I ungefär ett år har bussen varit nästintill tom på mornarna, men den senaste veckan har jag knappt fått plats i den. Många passagerare har väskor med sig och det märks att de är lite vilsna. Ungefär som slutet på augusti i Uppsala när nollningarna kommer igång.

En annan tydlig markör för återgång till det normala är att vi nu också har fått officiell tillåtelse att sluta använda mask inomhus om vi är vaccinerade. I vår forskargrupp är alla vaccinerade och bara en person har blivit smittad av Covid-19. De flesta i gruppen rör sig bara mellan sina lägenheter och labbet, förutom en tur till affären då och då och trots att det inte längre finns något mandat att ha mask på sig på campus om man är fullt vaccinerad har alla i labbet valt att ändå använda mask när vi lämnar labbet och går till en annan byggnad. Kanske är vår grupp särskilt medveten om riskerna med tanke på hur gruppen sammansättning ser ut – flera är från länder där tidigare virusutbrott har orsakat massdöd, och en tredjedel av gruppen jobbar med just virusar, även om vi inte forskar på just SARS Covid-19. Det känns hursomhelst tryggt att vara på ett labb där alla har likartad syn på risker och maskmandat.

Trots allt känns det skönt att vi är på väg tillbaka till det normala och många här har otåligt men samtidigt tålmodigt väntat in bättre tider. När samhället nu har öppnat helt och maskmandaten gradvis har rullats tillbaka kommer också känslan att det snart är över – även om det kanske inte är helt sant. Till exempel kräver tåg och bussar fortfarande mask, men många butiker har slutat ställa det kravet. Utomhus är det knappt någon längre som använder mask. Och nu när det är sommar och fint väder vill många börja leva som vanligt igen – folk vill äta ute, gå på sportevenemang och träffa varandra utan mask på. Allt det är möjligt nu, i alla fall i Bay Area. Men samtigt gäller det att komma ihåg att även om det just nu är relativt säkert finns riskerna kvar, när nya mutationer uppstår och vaccinationerna fungerar sämre, särskilt för äldre,. Ungefär som med influensan, förutom att Covid-19 är snäppet dödligare för de äldre.

Men just nu känns den risken ganska avlägsen. Delta-varianten är relativt ovanlig här för tillfället och vädret är fint. Så här passar vi på att njuta av det fina vädret ett litet tag till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.