Hoppa till innehåll

HTC Windows Phone 8X

HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X

Nu har jag använt min nya HTC Windows Phone 8X i drygt en vecka och mitt första intryck är att den är snygg, elegant och användarvänlig.

Telefonen levererades i en miljövänlig återvunnen kartong med en laddare med USB-kabel, ett set vanliga in-ear hörlurar, en SIM-korthållaröppnare och diverse manualer och garantibevis. Mobilen anlände tillräckligt laddad för att jag skulle kunna göra de grundläggande inställningarna. Positivt var att man inte behövde ett SIM-kort för att kunna använda mobilen! Men om man vill använda ett så måste man skaffa ett micro-SIM som man sätter i en liten ram som man kan trycka ut med öppnaren som följde med i paketet.

När SIM-kortet väl är på plats är det bara att sätta igång och använda mobilen precis som du själv vill! Här nedan tänkte jag berätta lite mer om mina upplevelser med min telefon:

Första Intrycket

Det första intrycket var att mobilen såg snygg och stilren ut. När jag började fibbla med den kände jag också att den var väldigt snabb och att responsen var ögonblicklig. Att ”scrolla” uppåt eller neråt i långa listor gjorde mig stundtals lite yr om jag ska vara ärlig. Men allt som allt gillar jag layouten, Live Tiles och känslan av att använda den.

Fysiska knappar och andra specifikationer

Telefonen har tre knappar på telefonens ”ram”: en På/Av-knapp på toppen, en volymjusterare på övre högra sidan och en kameraknapp på lägre högra sidan. På skärmen finns det tre knappar- bakåt, Windowsknappen och sök-knappen. Telefonen har två kameror- en 8MP på baksidan och en 2.1MP på framsidan.

Inuti telefonen finns det 16 GB utrymme och 1GB RAM. Processorn är dual-core Qualcomm S4 1.5GHz och HD-LCD-skärmen (720p HD) är gjord med Gorilla Glass. I övrigt har telefonen stöd för Bluetooth, WiFi och NFC.

Startskärmen

Efter att ha använt en Androidtelefon de senaste två åren är jag van vid de fyra ikonerna i botten och en menyknapp i mitten för alla andra appar. Och så förstås alla fönster med diverse appar och widgetar. Allt sådant är snabbt glömt när man använder Windowstelefoner. Istället sveper man åt vänster för att hamna i alla appar. Trycker man på den inbyggda Windowsknappen så hamnar man på startskärmen och där kan man fritt blanda vilka appar eller funktioner man vill. Exempelvis kan man lägga genvägar till sina favoritpersoner och se alla deras statusuppdateringar direkt på startskärmen! Eller så kan man lägga en kalender där och se allt som är inplanerat under dagen. Eller bara lägga genvägar till de appar man använder oftast. Uppblandat med foton på personer som man tycker om väldigt mycket förstås. Möjligheterna är oändliga och variationen likaså. Med tre olika storlekar på rutorna och möjligheten att blanda och kombinera precis hur man vill är det enkelt att få en telefon ”precis som man vill ha den”. Det som jag är gladast över är att jag numera inte behöver klicka på notifikationer från Facebook, Twitter, m.fl för att kunna se vad det är som har hänt. Istället får jag uppdateringarna direkt på min startskärm.

Kamera och ljud

Kameran är riktigt bra när det är ljust, även när objekt rör på sig. På kvällstid fungerar det ganska bra när blixten är i gång. I annat fall blir bilderna ofta mycket mörka. Dock har kameran olika inställningar som man kan justera tills man är nöjd om man är intresserad av sådant. HTC har förinstallerat sitt filter-program som gör att om bilderna inte blir så bra så kan man maskera det genom att lägga ett filter över så att bilden exempelvis ser ut att vara tagen någon gång på 1900-talet. Om ljuset är bra behövs inte dessa filter eftersom bilderna blir skarpa även när man zoomar in på dem och färgerna är bra.

Telefonen har inbyggt Beats-audio och det hörs när man kommer upp i sådana beats- men bara om man har Beats-hörlurar! Om man har andra typer av hörlurar så är ljudkvalitén fortfarande väldigt bra, så det är kanske inte nödvändigt att lägga ner ytterligare 1500kr på ett par nya hörlurar till telefonen.

Microsoft-appar och synkning

Jag är ett fan av nya outlook.com. Så mycket så att jag faktiskt har gått över från gmail till outlook. Det gör att jag omdirigerar all min gmail till Outlook. Jag sparar alla kontakter, telefonnummer, Skype, FB och LinkedIn-profiler i People. Jag använder Windows Live-kalendern. Jag sparar massor med bilder och OneNote-anteckningar på SkyDrive. Och numera är allt det här tillgängligt i min telefon. Allt synkas så att jag har tillgång till och kan uppdatera allt ovan från min telefon. Eller så gör jag ändringar på datorn och det uppdateras sedan i telefonen. Jag är jättenöjd!

MEN det finns en funktion som jag ändå är lite missnöjd med och det är kalendern. Av de fyra programmen som finns tillgänliga på outlook.com så är det bara kalendern som inte har uppdaterats till det nya utseendet ännu. Visserligen är telefonens kalenderlayout helt i enlighet med den nya Microsoft-stilen, men det känns faktiskt lite tråkigt att gå in i Windows-Live-kalendern och se något som inte har uppdaterats sedan 90-talet. Nu vore det kanske inte så illa om jag kunde frångå den helt genom att bara använda kalendern i min telefon, MEN det går inte att göra så, för av någon anledning har Microsoft bestämt att bara de framtida händelserna (och de senaste två veckorna från dagens datum) ska synas i telefonen. Det gör att om man vill veta vad man gjorde förra månaden så får man snällt surfa in på hemsidan och titta på kalendern där. Det har dock kommit en hel del klagomål på dessa kalenderproblem, så förhoppningsvis kommer det en lösning någon gång under året.

En annan sak som man ofta kan läsa om man söker lite på Windowstelefoner är att antalet appar i deras appstore är mycket färre än för både Apple och Android, men det tycker inte jag gör så mycket. Appar kommer allt eftersom och förutom ett par spel som jag brukade spela på min Xperia Arc så har jag lyckats hitta nästan alla appar som jag brukade använda.

Betyg

Trots kalenderfunktionens tillkortakommanden och avsaknaden av vissa spel är jag väldigt nöjd med min telefon och dess funktioner. Jag ger den här telefonen betyget

YS   YS   YS   YS

4 YS av 5 möjliga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.