Vi har haft en histologigenomgång idag och jag är helt slut i huvudet (fortfarande)…
Vad är histologi?
Histologi är läran om vävnader. Om man tar ett vävnadsprov och färgar in den kan man titta på det i mikroskop och se detaljer ner på kromosomnivå. Exempelvis kan man färga in en tunn skiva med lök och se i vilket stadium i celldelningen den befinner sig i då man faktiskt kan se kromosomer. Histologi kommer att vara väldigt användbart när vi läser patologi senare, men för mig är det bara en massa bilder att memorera. Just detta tillfälle är en del av kursen Cirkulation och Respiration och efter dessa genomgångar kommer vi att göra en dugga. Hur det går får vi se, men just nu är det svårt att komma ihåg vad som sades om vilken bild.
Universitetet har en histologiwebb som kan användas för att gå igenom olika vävnader och öva på. Vår tutor använde den i sina genomgångar där han visade vad man skulle titta och fokusera på, men har man inte vanan inne tror jag att det är svårt att veta vad exakt man ska titta på, även om man tar massor med anteckningar. Värre är, att histologi ingår i de flesta kurser på både termin 1 och 2 (om inte alla)….
Men det är bara att bita ihop. I övrigt tycker jag inte att själva informationen i kursen är svår att ta till sig eller komma ihåg. Det är ju trots allt första ”riktiga” kursen på programmet, så jag behöver inte anstränga mig så mycket för att hänga med. Så kanske är det bra att ha i alla fall ett utmanande moment?