Hoppa till innehåll

Covid-19-testning

Jag var på campus för första gången på flera veckor igår för att ta mitt första Covid-19 test. Första gången man går dit får man tre set, varav ett tas på plats. Det är inte särskilt svårt – man tar en tops och stoppar in den i ena näsborren, sveper runt den tre gången och repeterar i den andra näsborren innan man stoppar ner topsen i ett litet provrör som sedan läggs i en påse som läggs i en postlåda på plats.

Efter testningen behövde jag inte göra något mer och idag fick jag svaret på testet – negativt, vilket inte är så förvånande med tanke på att jag knappt har varit utomhus de senaste veckorna. Men det var skönt att ha en anledning till att gå ut och röra på mig och nu när jag har testat mig en gång förväntas jag testa mig varje vecka framöver. Dessa test är s.k screeningtest som inte är så säkra, men det är ändå ganska skönt att ha en stadig testcykel så att jag snabbt vet om jag nu råkar bli smittad. Sannolikheten är dock låg. På campus testas ca 6000 personer varje vecka och än så länge är det mellan 1 – 3 personer som har smittats per vecka. Även vägen till universitetet är relativt riskfri då jag antingen tar en Lyft eller åker med CalTrain. Tåget är oftast nästan helt tomt, men bussen kan ha lite människor på vägen till jobbet. På vägen hem är det oftast ganska tomt, och likaså tåget. Även i affärerna är det relativt lite folk och jag ser knappt små barn alls. Det kan nog ha att göra med att många jobbar hemifrån, vilket ger mer utspridda shoppingturer (alla behöver inte handla efter jobbet).

I stort ser det ut som att samhället har anpassat sig väl när vi nu går in i vinterperioden. Vädret är kallare och människor kommer börja bli sjukare när influensan sätter igång. Men än så länge har vi inte hört så mycket om det, förutom att årets vaccin nu har kommit. Alla studenter på universitetet och alla som bor på campus har skrivit på ett avtal som gör det obligatoriskt för dem att vaccinera sig i år, och även när det kommer ett coronavaccin i vår. Men för mig som är postdok och bor utanför campus finns det inga sådana regler. I och med att jag planerar att vara på campus gäller det dock att fortsätta vara försiktig, men sannolikt kommer jag att fortsätta jobba mycket hemifrån, även under vintern…

Snart har vi varit här i ett helt år, men det kan man knappt tro, med tanke på att nästan varje dag har sett likadan ut de senaste 8 månaderna. Jag hoppas att vi kommer få uppleva mer som familj nästa år innan vi åker tillbaka, men tills dess gäller det att hålla ihop, och njuta av tiden vi får vara tillsammans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.